На 24 години сакав да бидам жена, го сменив полот, ми го отстранија половиот орган и веднаш помислив: „О, боже, што направив!“ Животот ми стана пекол!

Фото: Reddit

За Ричи Херон (35), државен службеник од Њукасл, животот стана неподнослив во последните четири години. Потребни му се 10 минути за да го испразни мочниот меур, што не само што е бавен, туку и болен процес. Секој сексуален нагон кај него одамна е исчезнат.

Зборот „мртов“ може да го опише ставот на Ричи додека се бори да разбере што му се случило, пишува „Дејли мејл“. Британецот призна дека подготвувал правна постапка против NHS (Националната здравствена служба на Велика Британија) поради операцијата со која му биле отстранети гениталиите.

Случајот на Ричи ѝ стана познат на јавноста кога тој минатата недела го објави своето искуство на „Твитер“, иако под псевдоним.

Откако со години ја потиснувал својата хомосексуалност и имал бројни проблеми со менталното здравје, Ричи мислел дека одговорот на сето тоа е да стане жена. Но наместо тоа, тој брзо ја направил „најголемата грешка во својот живот“, како што вели, и останал неплоден, неконтинентиран и во постојана болка.

Не само што клиниката NHS не ја земала предвид неговата ментална здравствена криза, туку наводно не го ни информирала соодветно за ризиците.

Ричи, чие име како жена е Аби, вели дека брзината со која бил упатен на неповратна операција за промена на полот сама по себе е вознемирувачка. Тој дури вели дека во неколку наврати ја одбил постапката и дека изразил длабок сомнеж за персоналот на самата клиника. Тој истакнува дека верува оти неговото сведочење ќе започне лавина и дека ќе се појават уште многу од нив кои поминале низ слични искуства.

„Ова е лавина која чекаше да се случи. Транзицијата сега масовно се продава на луѓето. За неколку години, сигурен сум дека ќе имаме адвокатски канцеларии кои ќе се занимаваат со луѓе кои го промениле полот и кои сакаат да бараат компензација“, рече тој.

Ричи верува дека ниту еден експерт всушност не проверил дали проблемите со менталното здравје можеби го навеле да верува дека е транс личност. Денес тој е еден од сè поголемиот број луѓе кои се каат за она што го направиле и повторно живее како маж.

Голем дел од неговата конфузија дојде од процесот на прифаќање дека е геј. Тој вели дека ја закопал својата сексуалност, која го оставила во депресија, анксиозност и опсесивно-компулсивно растројство. Потоа, во своите 20-ти, на форум наишол на идејата за родова дисфорија, а постарите мажи го убедиле дека „мора да е транс“. Во тој момент Ричи мислел дека тоа е просветлување, па во 2012-та година решил да побара стручна помош. Тој бил упатен на психолог, кој не се обидел да го одврати од идејата дека има нарушување на родов идентитет, а потоа бил упатен во Службата за родова дисфорија.

Листата на чекање за закажаните прегледи беше долга, но Ричи бил толку преокупиран со идејата што се задолжил и да платил преглед во приватна клиника во март 2014-та година. Таму му бил дијагностициран „транссексуализам“ по само две средби од 30 минути. Психијатарот му препорачал да зема лекови за да го блокира производството на тестостерон, што е првиот чекор кон промена на полот.

Единствениот обид да се запре целиот процес дошол од член на неговото потесно семејство, кој со него дошол на преглед на клиниката. „Таа му кажа на докторот дека примам голема доза на антидепресиви и дека имам многу сложени проблеми, а сепак ми наложија да го сменам полот“, коментира тој, истакнувајќи дека прифатил сè бидејќи бил многу „ранлив и имал само 26 години“.

Набрзо почнал нов живот како Аби - се облекувал во женска облека, а поради лековите почнал да добива и гради. До 2015-та година, тој одел на прегледи во клиниката NHS „Birthplace“ во Њукасл: „Првото прашање што ти го поставуваат таму е: „Дали сакаш операција на гениталиите?“ Не бев сигурен, но слушнав дека може да добиеш терапија ако си на листата на чекање, затоа реков „да“.

Клиниката одби да коментира за конкретниот случај на Ричи, но рече дека не обезбедува услуги за ментално здравје на пациентите.

Фото: Reddit

Помалку од шест месеци подоцна, во јули 2015-та година, Ричи доби инструкции за операција на вагинопластика. Ричи му рекол на психијатарот дека не е сигурен и одбил, но продолжил да прима терапија. Потоа, во 2017-та година добил уште една инструкција, која повторно ја одбил; кога му било кажано дека ако не ја прифати инструкцијата, нема да биде под надзор на службата.

Ричи верувал дека тоа значи дека терапијата ќе му биде повлечена, што било спас за него. Дошол до точка кога размислувал и за самоубиство.

Во мај 2018-та година, Ричи влегол во операционата сала. „Не го ни видов хирургот. Си помислив: „Сега сум овде, нема враќање назад, дури и да сакам“.

Операцијата на која беше подложен вклучуваше отстранување на пенисот и тестирање и реформирање на областа, така што ќе наликува на женските гениталии. Осум дена лежеше во полусвесна состојба поради консумирање лекови против болки. Неговата прва мисла кога се освести беше: „О Боже, што направив?“

Ричи сега планира да поднесе тужба против клиниката NHS, а неговиот адвокат истакнува дека пациентите како Ричи „никогаш не можат повторно да се соберат“ и да се соочат со „доживотните последици“.

„Она што ме загрижува е што лекарите не успеаја да ги идентификуваат црвените знамиња и да го сменат правецот“, рече адвокатот Питер Хартан.

„Јас сум доказ дека целиот систем мора да стане многу поинаков. Уште колку луѓе како мене има?“, заклучи Ричи.


Извор: zena.blic.rs