Од нив се учи: Пуштете ги децата да прават грешки

Една од најчестите грешки што ги прават модерните родители е прекумерната заштитна позиција што ја имаат кон своите деца.

Во желбата да ги заштитат своите деца од евентуални повреди, родителите честопати одат во крајности и ги чуваат под „стаклено ѕвоно“. За да пораснат, да станат совесни и да бидат свесни за нивната околина, децата мора да го искусат светот околу себе на своја кожа. Ниту еден родител не сака да го види своето дете како плаче откако паднало од велосипед, ролерки, итн., но тоа е, исто така, дел од растот.

Растењето е трнлив пат, полн со предизвици и стапици во кои децата честопати упаѓаат. Тие не се возрасни и не ја гледаат можноста дека можат лесно да паднат од висока гранка од дрвото, дека столот под нив не е доволно силен и може да се преврти, дека паркетот е лизгав и не треба да трчаат низ куќата. За да може детето да порасне, тоа мора да падне доволен број пати. Секако дека сте таму како родител да му понудите рака за да стане.

Се разбира, сè треба да има свои граници и секој од вас треба да процени до кој степен ќе му дозволите на вашето дете да го истражува светот околу себе. Понекогаш е тешко за родителите да прифатат дека нивното лично искуство не им значи многу на нивните деца. Додека не ги направат своите грешки, многу е тешко за децата да ја разберат длабочината на проблемот. Откако ќе дознаат дека има граници, децата очајно ќе сакаат да ги пресметат. Не мора да бидете на другата страна и да пружате отпор. Може да бидете нивен придружник, некој кој ќе ги охрабри и надгледува, наместо да им брани сè што сакаат да направат.

Родителите кои ги оставаат своите деца да прават грешки, го истражуваат светот околу нив и паѓаат доволен број пати, се свесни дека им прават благодат. Не е недостаток на грижа за детето, како што може дасе мисли од другата страна. Се работи за подготовка за живот. За да ја пронајдат својата независност и да откријат за што се создадени, децата мора да ги испитаат границите на нивните можности.

Трпеливоста е клучен фактор. Родителите мора да се вооружат со трпеливост ако сакаат да ги подготват своите деца за предизвиците што ги носи животот. Да се ​​биде трпелив и да чекаш детето само да извлече заклучок од своите постапки и грешки е далеку поефикасно отколку да му служи сè на послужавник, тврдат психолозите.

Од грешките се учи, и не секоја грешка е неуспех. Со доволен број на обиди, детето учи упорност. Затоа, пуштете ги нека грешат.


Извор: zenskimagazin.rs

Важно е да ги научите децата да готват: 4 причини за подобар развој