Оригинален рецепт за ванилици: Како да останат бели и по печењето?
Се топат во уста, а притоа не се чувствува оној вкус на изгорено тесто...
Секоја домаќинка многу добро знае дека старомодните колачи, според рецептите на нашите баби и прабаби, се прилично тешки за правење. Истото важи и за домашните ванилици.
Само запомнете колку пати сте ги јаделе, и колку пати сте помислиле дека се токму такви како што ги правела вашата баба или тетка.
Тајната што ја крие рецептот за совршена домашна ванилица е во тоа што тестото треба да остане светло и по печењето, односно не потемни.
Овој старомоден, оригинален рецепт ќе ви ја открие таа мала слатка тајна - начин на кој ванилицата се топи во уста, без да оставите вкус на (пре)печено тесто.
Состојки: 250 грама масло или путер; 500 грама брашно; 4 јајца; 100 грама мелени ореви; лимон; малку џем од кајсија; 250 грама шеќер; шеќер во прав.
Начин на подготовка: Изматете го маслото или путерот, додадете една жолчка и едно цело јајце, шеќер и сок од лимон. Истурете го брашното и измесете го тестото, а потоа истегнете ја кората со дебелина од 5 милиметри.
Ванилиците обликувајте ги со мала чаша.
Натопете ја секоја ванилица во изматениот снег од две белки и наросете ги со мелени ореви. Наредете ги во подмачкана тепсија и ставете ги во топла рерна да се печат, но внимавајте да останат бели, т.е. да не поцрвенат.
Кога ќе се испечат, премачкајте ги со џем и залепете ги. Додека ванилиците се уште топли, извалкајте ги во шеќер во прав.
За финалниот вкус да биде уште поубав, набавете си шеќер во прав „Кибела“, бидејќи тие нудат одличен квалитет.