ОТВОРЕН БАЛКАН: Ова се петте најбарани позиции во Белград, еве што нудат работодавците и кои услови бараат да ги исполните

На белградскиот пазар на трудот има место за сите. Тоа може да се види од огласите за работа, кои се полни со најразновидни позиции, од хонорарно до добро платени, па само треба да бидете јасни со сопственото знаење и вештини. Најплатените професии и натаму се оние од технолошкиот домен, а некои позиции во маркетинг и финансии им се ривал. Добри плати се уште може да се заработат во угостителството, трговијата, но и во центрите за поддршка на корисници, изјави Марко Вучетиќ за „Блиц Бизнис“ пред веб-страницата „Стартуј инфостуд“.

- Работите во ИТ се најплатени во Србија, а убедливо најбарани се развивачите на софтвер, а по нив следат фронт-енд програмерите и инженерите на проекти - вели нашиот соговорник и додава дека во таа приказна се уште има „запирка“ бидејќи во последните две години има пад на вработеноста во оваа област.

Тој додаде дека во Белград има изненадувачка побарувачка за занаетчии, на кои работодавците им нудат плати од над 2.500 евра за да ги привлечат. Вучетиќ ги наведе водоинсталатерите и градежниците како примери за дефицитарни занаети.

Според него, има голема побарувачка за работници во логистика, трговија и угостителство, односно за возачи, трговци, келнери и готвачи, а ја истакна и популарноста на операторите за повици.

Ја истражувавме понудата на овие работни места во Белград, еве како се платени:


Прочитајте на ФАКТОР.МК