Познат руски психолог за животот: Не е неуспех да се живее со мајка на 40 години, да се биде без сопруг и деца на 45 - туку нешто сосема друго

Михаил Лабковски е еден од најпознатите и најпочитуваните руски психолози, чии совети и размислувања ги почитуваат и сакаат луѓето ширум светот. Неговите зборови се цитираат и прераскажуваат, а лекциите остануваат за цел живот. Тоа е она што тој го смета за неуспех во животот и дознајте дали можете да се поврзете со неговите зборови.

Лабковски зад себе има над 25 години работно искуство и грст научни трудови, но секогаш зборува за „животните“ работи на начин со кој секој може да се идентификува. Еве ги неговите размислувања за неуспехот во целост:

Многу луѓе мислат дека да работиш како домар или живеењето со мајка на 40 години е неуспех. Или на 45 години да се биде сам без маж и деца, опкружена со мачки.

Но, во реалноста неуспехот не изгледа така.

Сакате ли да ви кажам што е всушност неуспех?

1. Не живее како што сака.

2. Ја работи најпрестижната работа, но ја мрази.

3. Се мажи за најпаметниот, најперспективниот и најубавиот, но не го сака.

4. Секој ден брои калории за да „носи“ туѓо тело.

5. Цел живот сонува да напише роман, но премногу се плаши да го продолжи она што го започнала пишувајќи го второто поглавје.

6. Секоја вечер има интимни односи, но поради чувство на должност - никогаш страст.

7. Живее со сопругот во љубов, разбирање, добрина, но сонува за соседот.

8. Тоа е кога детето сака постојано да игра, а вие само сакате никој да не ве допира.

9. Тоа е како да сонувате за појадок со кроасан додека прелистувате списание, но наместо тоа јадете инстант хемиска каша додека седите пред компјутер.

10. Секој ден сонува дека сè ќе се промени, но не прави ништо за тоа.

Тоа е она што јас го нарекувам неуспех.

Извор: zena.blic.rs