Првпат мајка по 30-тата: Вистинско или погрешно време - ново истражување изненадува!

Како по правило, лекарите ги предупредуваат жените дека одложувањето на раѓањето на детето не е добро од различни причини: од „да се породите пред да биде предоцна“ до „ќе се породиш и здравствените проблеми ќе исчезнат“.

Сепак, и покрај предупредувањата на лекарите, истражувањата покажуваат дека жените кои го раѓаат своето прво дете по 30-тата година од животот живеат подолго и посреќно од оние кои тоа го направиле порано. Дали е тоа навистина така?

Неколку теми предизвикуваат толку реакции колку возраста во која е пожелно жените да се реализираат како мајки. Додека некои се залагаат за теоријата дека е многу полесно и подобро да се стане мајка на млада возраст затоа што „природата диктира“, а жената има поголема физичка сила и енергија за дете, други веруваат дека раѓањето на детето бара одредена зрелост што се стекнува исклучиво преку животно искуство.

Жените кои се одлучуваат на подоцнежно мајчинство, го прават тоа од различни причини. Некои од нив сакаат прво да изградат кариера со цел да имаат финансиска основа за воспитување на дете во иднина. Другите можеби го бараат „вистинскиот“. Третото, можеби, имале тешко детство и долго се двоумеле дали воопшто да ја започнат оваа животна улога. Да не ги занемаруваме и оние кои поради здравствени проблеми не успеаја порано да станат мајки.

Ако мислите дека сите ваши возови поминале на 27-годишна возраст, започнавте рано да паничите. Кралскиот колеџ за акушери и гинеколози тврди дека периодот помеѓу 20-35 години е најдобар за мајчинството. Тогаш се намалува ризикот од абортус, висок крвен притисок и општи здравствени компликации, а на жените на таа возраст им е и полесно да се борат против недостаток на сон и да имаат доволно енергија да ги следат потребите на своето дете. Студија на истражувачи од Универзитетот во Калифорнија покажува дека доцното мајчинство има придобивки.

Но, која возраст е најдобра за воспитување на дете?

Според истражувањето на реномиран дански универзитет, тој лимит е малку поместен, од 35-тата година од животот. Во истражувањето учествувале 4741 мајки од Данска, а оние кои биле над 35 години подобро ги решиле емоционалните потешкотии што ги имале нивните деца. Во Данска, жените во просек имаат деца нешто пред да го прослават 31-от роденден, а статистичките податоци велат дека Англичанките се реализираат како мајки кога ќе влезат во четвртата деценија.

Жените кои го одложуваат раѓањето често, но не секогаш, се пообразовани, финансиски подобро обезбедени и во постабилни врски од помладите мајки, велат извештаи од истражувањето. Дали овие фактори се доволни за разлики во воспитувањето на децата? Вистината сепак е малку посложена. Постарите мајки се емоционално позрели, имаат тенденција да ги простуваат грешките на своите деца и поретко физички ги казнуваат. Предизвикувачката возраст на пубертет е тешка за мајките од сите возрасти, така што проблемите со 15-годишниците се исти, без разлика колку години има мајката.


Можеби ќе ве интересира: