ПУШТЕН ВО УПОТРЕБА: Колку ќе заработи првиот приватен ветерен парк во Македонија?

Првиот приватен ветерен парк во Македонија, чиј инвеститор е „Тхор Импекс“ и кој беше пуштен во погон на 24 јануари, ќе заработи 7 милиони евра во првата година од своето работење. „Богословец“ започна со работа со осум ветерни турбини помеѓу Штип и Свети Николе, а вкупната моќност на паркот изнесува 35 мегавати. 

Според пријавеното во Агенцијата за Енергетика и Регулаторната комисија за енергетика, проектирано е производство на „Богословец“ од 78.600.000 киловатчасови годишно. Повластената тарифа, која како производител од обновливи извори на енергија ќе ја добива од националниот оператор на пазарот МЕМО, е одредена да биде 8,9 евроценти по киловатчас. Тоа значи дека „Тхор Импекс“ годишно ќе заработува проектирани 6.995.400 евра.

Продолжува на фактор.мк