Според гинеколозите: 7 главни причини зошто ин витро оплодувањето не успева

Успехот на ИВФ не е 100 проценти, овие работи најмногу влијаат на него

Жените кои се соочуваат со проблеми со неплодност често избираат ин витро оплодување (ИВФ) како метод за зачнување. Меѓутоа, се случува и откако сè ќе помине добро, жената да не забремени. Зошто е тоа така? Иако во повеќето случаи ин витро оплодување дава резултати, секој брачен пар кој ќе се одлучи за овој метод треба да биде свесен дека процентот на успех не може да биде 100 проценти. Според светските податоци, ин витро оплодувањето е успешно меѓу 35-40 проценти.

Гинеколозите посочуваат дека ова се седум клучни фактори кои влијаат на конечните резултати од ВТО:

Лош квалитет на јајце клетката - ова е причина број еден за неуспешното ИВФ. На квалитетот и квантитетот на јајце клетките најмногу влијае возраста на жената. Жените помлади од 35 години може да имаат 40 проценти успех, додека по 40-тата година се намалува на само 15 проценти.

Лошиот квалитет на спермата - малиот број и слабата подвижност исто така влијаат на успешното зачнување со оваа метода. Важни фактори вклучуваат општото здравје и начин на живот на мажот (изложеност на токсини, консумирање алкохол и никотин).

Хромозомски абнормалности - ова е една од важните причини зошто циклусите на ВТО може да пропаднат. За време на оплодувањето има промени во хромозомите. Ако постои хромозомска абнормалност (застој на ембрионот), телото може да го отфрли ембрионот што резултира со неуспех.

Нема одговор на ВТО инјекцијата - понекогаш кога други работи, како што се квалитетот и квантитетот на јајцата, не се проблем, инјекциите или лековите со ВТО може да влијаат на резултатите. Во некои циклуси, телото не реагира на инјекциите.

Лоши лабораториски услови - во почетните фази, лабораторијата ги извршува функциите на женската матка. Сè што е внатре во лабораторијата е соодветно контролирано за време на циклусот ВТО за да се добијат добри резултати. Значи, ако условите се лоши, тоа може да влијае на стапката на успех, затоа внимателно изберете каде ќе го правите ВТО.

Нездрав начин на живот - уште еден чест, но важен фактор кој влијае на успехот е вашиот животен стил. Дебелината, недоволната тежина, нарушувањата во исхраната, стресот, пушењето и алкохолот може негативно да влијаат на вашите шанси за зачнување.

Неправилно вадење јајце - во текот на третманот секој чекор игра клучна улога. Ако процесите како вадење јајце клетката и трансферот на ембрионот не се направат правилно, тоа може директно да влијае на стапката на успех.

Ако ИВФ не успее, не губете надеж. Разговарајте со вашиот лекар за да дознаете што може да се промени за подобар успех на ВТО. Исто така, запомнете дека не сите парови добиваат позитивни резултати во првиот циклус, но со упорност на крајот успеваат.

Извор: yumama.mondo.rs