Зборовите на отец Тадеј кои не дозволуваат да изгубиме надеж: Кога животот ќе ви стане тежок и ќе почувствувате дека тонете, вака ќе најдете спас

Секој треба добро да се сеќава на оваа голема мудрост...

Отец Тадеј беше еден од најпочитуваните свештеници во последно време. Неговите мудри мисли ја лекуваат душата, го смируваат умот и срцето. Отец Тадеј длабоко верувал дека смислата на сè е во позитивните мисли, дека сè потекнува од нив и верата во Бога.

Со какви мисли се занимаваме - таков ни е животот. Ако нашите мисли се мирни и тивки - имаме мир. Ако нашите мисли се немирни - постои немир. Сè започнува со мислите и нашите мисли секогаш се остваруваат.

Кога мислиме дека нема излез од тешката ситуација, неговиот совет е да се свртиме кон молитвата и суштински да се промениме себеси и нашите мисли.

„Секогаш почнуваме погрешно. Наместо да тргнуваме од себе, секогаш сакаме да ги коригираме другите и да се оставиме себеси за крај“.

„Да не лутаме во мислите и да гледаме што прават другите, туку да погледнеме што правиме, што доаѓа од нас, дали утешуваме или осудуваме, дали простуваме или сакаме. Не постои ниту еден момент, не еден чекор од просторот, кој не му држи лекција на човекот“.

„Многу значи кога има молитвеник во куќата. Молитвата ја привлекува Божјата благодат. Сите во куќата го чувствуваат тоа. Дури и оние на кои им заладило срцето го чувствуваат тоа. Затоа треба постојано да се молите."

„Кога мислиме нешто добро за нашите соседи, нашите домородци, нашата земја и целиот свет, навистина многу им помагаме, бидејќи мислата е сила и моќ“.

„Ако сте тажни за нешто, тоа значи дека не сте се предале целосно на Божјата волја, дури и однадвор да изгледате како да сте самиот себе и она што му треба му се предава на Бога и ако се случи да не го добие она што го бара, останува мирен како да го добил тоа“.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб
Извор: Stil.kurir.rs