5 намирници кои жените над 30 години треба веднаш да ги исфрлат од исхраната
![](/media/main/2025/02/20250207095405.jpg)
Како што старееме, во телото се случуваат промени кои бараат преглед на многу навики, вклучувајќи ја и исхраната...
Така, американското издание на My Domaine, заедно со експерти во областа на здравата исхрана и водечки нутриционисти, составија листа од 5 намирници кои треба да се избегнуваат по 30-тата година – особено од страна на жените.
Шеќерот води во рејтингот, предизвикувајќи воспалителни процеси во телото и оштетувајќи ги колагенските и еластинските влакна, кои се одговорни за младоста и здравјето на кожата. Згора на тоа, одбивањето на чист шеќер нема да го реши проблемот, бидејќи многу производи содржат „скриен“ шеќер, чија количина исто така треба да ја регулирате.
Потоа доаѓаат разни вештачки зачини и сосови, а експертите препорачуваат да се заменат со природни зачини и домашни сосови.
Девојките над 30 години (и порано, всушност, исто така) се советуваат да се откажат од неквалитетни тестенини, дозволувајќи си само тестенини направени од тврда пченица.
Од исхраната треба да ги исфрлите и печивата и белиот леб, бидејќи содржат големи количини шеќер и гликоза, што може да го наруши производството на колаген и многу протеини во телото. Дајте предност на леб од цело зрно и здрави слатки.
Спротивно на сите митови за придобивките од диеталните пијалоци, експертите не ги советуваат девојките над 30 години да ги земаат: штетните материи во нивниот состав негативно влијаат на тироидните хормони.
FOTO: Freepik