Ана Бунтеска: Чоек, вистински чоек по очите се познава

За да знаеш шо чоек е

Во очите пули му

Без срам џари се таму

Оти таму пишува она што устата го премолчува

Таму му е душата на чоек

Во пенџерињата

Не гледај му ги цртите на лицето

Ниту брчки дали има

Или носот прав дали му е

И онака со време тоа бледее

Ама очите, тие да лажат не умеат

И ако е арен

Ако е во срцето чист

Тие светат и се смешкаат

Гледај и памети што си видела во нив

На прва ќе знаеш дали е поган

И дали од устата мед му течи

А зад тоа отров извира

Пули му ги очите на чоек

И гледај како тој те гледа

Дали со погледот шара околу

Или и тој така се џари во тебе

Сите прашања се таму

Сите одговори во нив ги има

Дури и на она што и самиот не знае

Заборавивме да се гледаме за да се видиме

Гледаме шминка

Облик на лице и усни

Облека и стас

Ама човечноста изумуваме да ја видиме

Дал ја има ил џаде фатила

Таму, таму пули се

И не се плаши да видиш и она што не ќе го бендисаш

Барем од празни муабети ќе се спасиш

Од губење време и бол

Таму требаше да гледам

А не во тоа колку си строен

За да видам дека си висок, а толку ситен

Убав, а толку грд

Мој, а никогаш свој

Сега стаклава во туѓи стакла ми се впиваат

И таму себе се гледам

Оти изгледа дека љубов не е

Кога ќе те гушне дали добро изгледате заедно

Или дали раката ти е по мерка на неговата

Или дали дланката му лежи совршено на кожа

Љубовта е во очите

Ја има

Или ја нема

И ако ја нема, бегај

Оти никогаш и нема да ја видиш

Никогаш ништо во нив ќе нема

Освен твојата сенка која венее

Очите

Во нив пули се

И ко будала џари се

И ако те гледа ко срна да си

Или како ретко цвеќе

Земај и бегај

Тој ќе те љуби

Ќе знае како

И ќе знае како да те чува

И од сама себе дури

Таму чоештината спие

Во очите негови

Кои ќе светат како кандилца

И ќе те топлат

Оти чоек, вистински чоек

По очите се познава


За Женски магазин, поетесата Ана Бунтеска

Фото: Стојан Стојановски