Ана Бунтеска: Диши, диши...диши

Диши

а потем полека издиши

и не

не се обидувај да објасниш

барем не со зборови

тоа е исто како за љубовта да се говори

непотребни монолози

реплики и дијалози

диши

и остави да излезе

да се види светлината

оти секој човек свети

однатре

и однадвор му се гледа

по ликот и чекорот

по она што во себе го носи

диши

и вдиши

она што со мир душа ќе ти наполни

и издиши

мирот пушти го на слобода

како птица, како ветар

како небо сино, како љубов

и трепет нека остане

диши

слобода диши

и нека те разигра

како бран нека разбранува

како плима и осека во тебе

и издиши ја

подари ја

како себе со неа да се даваш

диши

диши

диши

За Женски магазин, поетесата Ана Бунтеска

Фото: Стојан Стојановски