Ана Бунтеска: Со тебе во мене

Дури во мене спиеш,

а во коскиве твојот здив ми вие,

дури во утробава се сместуваш,

а во душава ми врне љубов,

дури во градиве прстите приказни ти плетат,

а во срцево расте цвет со мирис на зелено,

знам, во себе те носам.

Дури гласот ти го слушам и во сон,

а на кожава отпечаток од твојот бакнеж,

дури вкусот на една страст на образот ми спие,

а на дланките топлината ти ја чувам,

дури во косава ми дише твојата воздишка,

а во очите ми сјае мир и спокој,

знам, во себе те носам.

Дури во мене ти пулсира копнежот,

а загризот твој на рамото ми свети,

дури твојата желба ми црта по телово,

а во клеткиве нов живот ми се раѓа,

дури твојот копнеж во мене се врежува,

а во мојот трепет тебе те наоѓам,

знам, во себе те носам.

Дури те наоѓам во секоја моја песна,

а зборовите како мевлем ми се,

дури се токмам за тебе, за убава да ти бидам,

а во мене завива глад по тебе,

дури пред тебе полека се слекувам,

а на кожава стихови ти редам,

знам, во себе те носам.

Со твојот допир ми заспива кошмарот,

со твојот вкус ме буди утрото,

со твојот мирис ми е дождот обоен,

со твоите загризи телово го украсив,

со твојот здив ноќите ги чекам,

со се’ твое умирам и се раѓам,

со ти во јас, со тебе во мене.


За Женски Магазин, Ана Бунтеска