Како да ослабете по 50-тата година: Седум здрави навики кои загарантирано ќе ви помогнат

Добивај вести на Viber

фото:Profimedia

Слабеењето со годините станува сè потешко, но не е невозможно да ослабете после 50-тата година.

Како што старееме, сè потешко ни е да ја одржиме посакуваната фигура - се менува нашиот начин на живот, а со тоа и исхраната, а тука е и факторот промени во метаболизмот и функционирањето на целиот организам.

Диететичарката Лори Чонг, која работи во Медицинскиот центар Векснер на Државниот универзитет во Охајо, има одлични совети за жените кои сакаат да одржуваат витка линија и добра форма во средната возраст.
- Повеќе мускули ја зголемуваат брзината на вашиот метаболизам. Помалата мускулна маса ја намалува брзината на метаболизмот - вели Чонг и нагласува дека слабеењето по 50-тата може да биде тешко и за жените поради хормоналните промени кои се случуваат пред и по менопаузата.

Доколку имате над 50 години и сакате да ослабете, овие седум совети ќе ви помогнат во тоа, пред сè за намалување на половината:

Започнете со тренинг за сила

- Кревајте тегови со ленти за отпор или воопшто тренинзи за сила - вели Чонг.

– Ова помага да се намали губењето на мускулите, а со тоа и забавувањето на метаболизмот – пишува Американското здружение за срце.

Пијте повеќе вода

– Водата му помага на целиот организам, а ѝ овозможува на храната лесно да патува низ метаболизмот – вели нутриционистот Бони Тауб-Дикс.

- Иако се смета дека треба да пиеме 8 чаши вода дневно, секој од нас има различни потреби и потребата за течност може да зависи од надворешната температура (кога е топло ни треба повеќе течност) и од нивото на вашата активност (ако многу се потите). Течната храна како супи, чорби, овошје и зеленчук исто така помага да се чувствувате сити со многу малку калории, објаснува тој. Имајќи го тоа на ум, според клиниката Мајо, мажите треба да пијат околу 3,7 литри течност дневно, а жените околу 2,7 литри.

Не попуштајте со движењето

Кардио вежбите не само што го одржуваат срцето во форма, туку помагаат и во работата на метаболизмот.

– Кардиоваскуларните вежби го подобруваат метаболизмот извесно време после вежбањето – вели Чонг.

- Колку долго трае ова зголемување може да варира од неколку часа до неколку дена, но генерално, колку е поинтензивен тренингот, толку подолго метаболизмот подобро ја вари храната - вели тој.

Според Американското здружение за срце, возрасните треба да прават 150 минути кардио неделно. 

Намалете го внесот на додаден шеќер

Честото консумирање слатки може да придонесе за зголемување на телесната тежина бидејќи „додадениот шеќер создава дополнителни калории, но не обезбедува хранливи материи“, вели Чонг.

- Повеќето од нас уживаат во слатките, но лесно е да се претера. Дневната граница на внес на додаден шеќер е 25 грама, што е приближно 2000 калории - објаснува тој.

Вежбајте свесно јадење

- Обрнувањето внимание на знаците на глад и ситост не само што може да помогне во одржувањето на витката линија, туку што е уште поважно, може да ве направи свесни за вашите физички и емоционални потреби за храна, а долгорочно може да помогне да се одржи желбата за ослабете – вели Тауб-Дикс.

Дополнително, докажано е дека свесноста за првите знаци на глад помага при губење на тежината.

Избегнувајте ги сите засладени пијалоци

- Избегнувањето на засладени пијалоци е најдобриот прв чекор во ограничувањето на внесот на дополнителни калории - вели Чонг и објаснува дека „шеќерот во течна форма брзо се апсорбира, предизвикувајќи значително зголемување на инсулинот за да се одржи стабилен шеќер во крвта. Кога инсулинот е висок, телото не ги користи добиените масти за создавање енергија, туку ги складира“, пишува МСН.

Зголемете го внесот на влакна

Оброците со здрава храна ги одржуваат луѓето со подолго чувство на ситост, што може да спречи прејадување на нездрава, висококалорична храна.

- Влакната потекнуваат од непреработена растителна храна: леќа, овошје, зеленчук, цели зрна, јаткасти плодови и семки.

Храната богата со растителни влакна ќе не држи сити подолго од храната што не содржи растителни влакна - вели Чонг, додавајќи дека за џвакање на целата оваа растителна храна е потребно подолго време отколку јадење обработена храна, а ова дополнително му овозможува на мозокот со време да го препознае чувството на ситост пред да се прејадеме. 

извор:stil.kurir