Кога дознав дека Лазар има Даунов синдром следеа сомнежи, непроспиени ноќи и куп прашања: Приказната на Тања ќе допре до секој од вас

„Намерни и гласни коментари, осуди, многу сожалување, ги оттргнуваа другите деца во паркот од него. Имаше чудења, ограничен персонал во училиштето, дискриминација, смеа, потсмев", вели мајката за тешкиот период кој го поминала со нејзиниот син Лазар кој има Даунов синдром.

„Приказната започнува на 23 октомври 2001 година, кога едно есенско попладне го родив моето прво и единствено дете, син со Даунов синдром“, изјави за Блиц, Тања Селаковиќ, жена од Ужице, која првпат се „сретнала“ со овој синдром.

Тие 19 години од нејзиното мајчинство, додава таа, обележани се со љубов - најискрена и најчиста на светот.

„Мојот син беше како повеќето деца при раѓање, немаше видливи аномалии, но животот имаше поинаков план за нас... Се сеќавам дека кога првпат го зедов во раце, тој ме фати за рака и ме држеше, го разбрав тоа како знак на нашата поврзаност и голема љубов “, продолжува Тања, чија бременост помина во најдобар ред, и која пред првиот роденден на нејзиниот син Лазар дозна дека нејзиниот син има Даунов синдром.

На дијагнозата ѝ претходеа сомнежи, непроспиени ноќи и еден куп прашања за тоа што ја чека Тања и нејзиното семејство.

"Во тие денови, јас се ослободив од стравот и станав ова што сум денес. Но, без поддршката од мојот сопруг, немаше да успеам, без нашата заедничка борба и поддршката што му ја даваме на детето", посочува Тања.

Тој исто така вели дека исклучително е важно прифаќањето или поддршката од семејството и пријателите, кои „може да ги покани во кое било време од денот“.

"Кога ќе ме прашаат како сè постигам затоа што сум вработена и се грижам за мојот син, велам дека тоа го тренирам со години. Ги координирам моите обврски, давам дневни приоритети, а самиот живот е твојот најдобар пријател".

„Го научив мојот син како да јаде и да се облекува, а тој ме научи дека љубовта нема замена“

"Лазар користел компјутер сам од својата тригодишна возраст, одел во кино, на концерти, на многу културни настани во градот. Тој е дружељубив и омилен во општеството. Ужива во готвењето. Со мојот син пораснавме заедно. И научивме животни вештини. Јас го научив како да оди, како да се облекува, да врзува чевли, да одржува лична хигиена и хигиена на просторот во кој живее, како да преминува улица, го научив песни, броеви, букви, а тој ме научи дека љубовта нема замена. Секој нов ден е нов предизвик, а времето што ќе помине ќе нè потсетува до каде сме стигнале “, вели Тања за Блиц.

Лазар го завршил основното училиште редовно, во посебна паралелка. И со помош на наставник и дефектолог, научил многу. Сега е ученик во втора година во средно училиште, насока градежништво. Учи да биде молер.

"Тој има голема поддршка на училиште, има прекрасни наставници и прекрасен одделенски наставник. Живееме во близина на училиштето, Лазар е независен, но му треба надзор и помош", вели Тања, која како особено важна точка во образованието на своето дете, кој е многу заинтересиран за неговиот развој, го истакнува следново:

„На возраст од три години, Лаза започна да оди во развојна група во градинка која обезбедуваше поддршка за деца со пречки во развојот и рана превенција, стимулација преку поддршка на професионалци, претежно дефектолози и логопеди.

Предрасуди, потсмев, деградација ...

За жал, Тања и нејзиното семејство се сретнаа и со многу недоразбирање од околината, со многу непријатни погледи од страна...

"Имаше намерни и гласни коментари, осуда, многу сожалување, ги оттргнуваа другите деца во паркот од него. Имаше чудења, ограничен персонал во училиштето, дискриминација, смеа, потсмев. Некои луѓе гледаат чудно на луѓето со Даунов синдром, како да се плашат нивната состојба да не премине на нив. Но, ние се боревме и сè уште се бориме “, рече Тања, која одговара на предрасудите на следниов начин:

„Секако дека животот на луѓето со Даунов синдром има и друга страна на медалот, но тие се одлични готвачи, пливачи, кројачи, забавувачи, танчери, спортисти, келнери, комичари, сликари, музичари, актери, писатели Тоа е нивен вроден талент и развој ".

Таа вели дека, колку и да слушала и да ги следела сите совети на лекарот, спонтано го воспитала и го едуцирала својот син.

„Поддршката на лекарите е секогаш присутна - поддршката на физиотерапевтите, психолозите, логопедите, дефектолозите, невролозите, ендокринолозите, кардиолозите, пулмолозите... Не можеме без лекари и редовни прегледи, болници и бели мантили. Лекарите се составен дел од нашите животи, исто така го спречува ризикот од разни хронични заболувања што мојот Лазар скоро ги нема, освен проблеми со бронхиите и чести воспаленија “.

Тања посочува дека „кога ќе се следат препораките на лекарот, Лазар функционира сосема нормално“.

„Лазар ми даде живот“

Тања посочува дека поминала долг пат во овие 19 години со нејзиниот син и сопругот. Таа исто така рече дека нејзиниот син е дар од животот за неа.

"Родителите треба да ги сакаат своите деца и да ги прифаќаат такви какви што се, да им даваат крилја со сила и поддршка за да можат да ги исполнат своите желби и да развиваат можности. Децата се создадени за да ни го покажат патот до среќата, само треба да веруваме во тоа “.

извор: yumama / bliczena.rs
фотографии: Printscreen / Facebook Tanja Selakovic

Може да ве интересира:

-Татко на годината и позитив на денот: Маж посвои четири деца со пoпреченост

-Инспиративни и успешни- херои на денешницата: Цако, Беки, Роза, Ема, Јане, Искра - лица со попреченост за кои не постојат граници