Маја Волк го победи ракот и го подмлади целиот организам: Со оваа храна го почнува денот и смета дека ова ѝ дава сила
Маја Волк открила дека има рак во 2004 година и во рок од три дена, а потоа нејзиниот живот целосно се променил
Маја Волк тврди дека од тага добила рак, бидејќи мајка ѝ починала. Прво го добила вирусот Коксаки, а многу брзо потоа ѝ бил дијагностициран рак. Најмногу се плашела да не ги изгуби гласните жици:
„Потоа отидов на отоларинголог, бидејќи со години сум во контакт со нив поради слухот на Теодора, во вторникот беше направена ларингоскопија, во четвртокот ми рекоа дека имам рак во трета фаза и дека морам итно да се оперирам во Понеделник. Буквално само три дена знаев дека имам рак. И ме исплашија толку многу што немав време да учам или да ги разберам или обработам информациите. Единствено што знаев беше дека ќе се убијам ако ги изгубам гласните жици. И затоа инсистирав да не ми ги вадат гласните жици макар и ракот да е на нив“, рекла Маја која целосно го променила начинот на исхрана и почнала да јаде само сирова храна, а здравствената состојба набрзо ѝ се подобрила, пренесува Курир.
„Имам многу јасно и живо чувство дека органите ми се "чисти" одвнатре. Нема пот, нема мирис, нема киселина, а потоа и мисли се менуваат, па нема кисели и лути мисли. Кога ништо не скапува во организмот тогаш не се чувствувате ниту вие гнило. Освен свежото, замрзнатото овошје и зеленчукот имаат иста вредност и ензимите не губат ништо со смрзнување, се уништуваат со загревање. Да беше поинаку органите за трансплантацијата би била бланширани, но тогаш би биле „мртви“, нели? забележува Маја, која беше излечена од рак и по операциите, агресивни терапии и лекови, радосно вели дека благодарение на сировата храна, нејзините органи денес се „млади“, а е полна со живот и радост.
Маја препорачува овошјето да се јаде наутро до пладне, бидејќи во тој период се случува детоксикација во организмот.
„Ако го започнете денот со овошје, ќе имате многу енергија, а ако јадете обилен пржен појадок, телото ќе мора да издвои нова енергија за варење и затоа најчесто заспивате. За веганска кујна, неопходно е да се има соковник, сецко и блендер. Овој начин на исхрана носи кујна без мириси, пржење, тави, тенџериња, со драстично намалена потрошувачка на струја и детергенти бидејќи се може да се мие со топла вода“.
Принципот на оваа диета е едноставен - јадете секој ден во сите бои! Наутро и навечер, Маја има овошни оброци:
„Наутро во блендер ставам банана, киви, замрзнати бобинки, никулци, мед, полен, сок од соковник од цвекло, моркови, јаболка, портокали, целер, магдонос... комбинациите се бесконечни. Од килограм и пол се добива 1 литар „густа смеса“ која ја делам на два дела пола пијам наутро, половина навечер. Помеѓу јадам еден или два оброци салата, кои секогаш се базираат на замрзнат грашок или слатка пченка (само одмрзнати, или прелиени со млака вода).Тоа се протеини и јаглехидрати, а со сите комбинации се можни - пиперки, домати, кромид, рендано цвекло, рендан морков, рендана тиквичка, рукола, салата, билки, целер... и сѐ се зачинува со прекрасни масла, а наместо оцет, сок од лимон, со мелени семки од лен, млад кромид, со 2-3 бадеми, 2-3 ореви, 2-3 сурови кикирики (максимум 50гр семки дневно). Помеѓу оброците, понекогаш грицкам суво овошје, сливи, кајсии, грозје и не може да ми здосади сето тоа затоа што секој пат ја чувствувам радоста на секоја клетка во мене која со нетрпение ја очекува оваа храна“.