„Не кажувај му на Бога дека имаш проблеми - Кажи му на проблемот дека го имаш Бог“: Паоло Коелјо за стравот

Многумина од нас носат одредени стравови со себе. Понекогаш е едноставно тешко да се признае, а потоа да се соочи со нив. Дали некогаш сте сфатиле колку стравот ве спречува да го постигнете она што го сакате?

Познатиот писател Пауло Коељо рекол: „Секој човек доживува страв во моментот кога може да ја промени својата судбина“. Овој тип на страв се случува кога сте соочени со голема одлука. Човек не знае дали се осмелува да се обиде. Важно е да се ослободите од стравот што оваа промена го носи со себе.

Само така ќе се ослободите. Следната мудрост вели: „Не кажувај му на Бог дека имаш проблем, кажи му на проблемот дека го имаш Бог“. Треба да бидеме подготвени да ги жнееме плодовите на нашите сопствени мисли и постапки, но во сето ова важно е да бидеме оптимисти и да се олесниме во потенцијалните тешкотии.

Со цел полесно да ја разберете емоцијата на страв, ќе ви кажеме една интересна, но корисна приказна. Ѕверот шета во шумата, лисицата оди кон него. „Немаш среќа, дојди кај мене вечерва, ќе те изедам“ Лисицата одмавна со главата, се расплака и отиде да се поздрави со роднините.

Ѕверот продолжува, и го гледа волкот оди кон него. „Дојди кај мене, во вторник навечер ќе ти да те приготвам за вечера.“ Волкот кимна со главата, ја спушти надоле и отиде да им ја каже тажната вест на своето семејство. Малку подоцна, ѕверот ја сретнал мечката. „Те планирам за среда. Ти ќе бидеш мојата вечера“.

Мечката истрча да го напише тестаментот во својот дом. Зајакот оди по патеката, чудовиштето го пресретнува и му вели: „Дојди кај мене во четврток, не всушност, во петок наутро, мечката е голема, ми треба време да ја сварам“. Дојди во петок наутро, ќе те изедам. Дали имаш прашање“?

Не можеш ти да дојдеш кај мене, праша зајакот? Можам, одговари ѕверот. Тогаш ќе те избришам од мојата листа.

Не дозволувајте стравот да ве победи. Кога стравот ве контролира во голема мера, тоа едноставно не може да биде добро за вас. Оправданиот страв е во ред, но ништо повеќе од тоа не е. 

Фото: Instagram