Рецепт за Новогодишен колач: Крцкава кора и кремаст фил

Добивај вести на Viber

Фото:  Igy the cook

Еве еден супер рецепт за вкусен Новогодишен колач.

Кора:

100гр интегрално брашно

100 гр овесни снегулки

120 гр кокосов шеќер

еден прстофат сол

100 гр кокосово масло

ванилин шеќер

Фил:

450 гр грчки јогурт

30 гр кокосов шеќер

16 g густин

300 g овошје

Подготовка:

Ставете ги сите состојки за кората во еден сад. Промешајте. Ставете ја хартијата за печење во калап (15 x 22cm или 20 x 20cm) и префрлете 3/4 од смесата за кора со притискање. Во друг сад измешајте ги состојките за филот и ставете ги преку кората рамномерно распоредувајќи ги.

Овошјето ставете го по целата површина на филот. Остатокот од смесата за кора (1/3) посипете го врз овошјето, лесно притискајќи. Печете 40 минути на 180 степени. Се остава да се излади и се става во фрижидер два часа да се стегне.




Извор: stil.kurir.rs