,

Роди близначки со 22 дена разлика: Неверојатната приказна на Јелена е полна со емоции и надеж

Јелена Миладинов од Белград своите ќерки близначки ги нарекува две БОРКИ. Да, со големи букви во знак на борбата што ја поминале од моментот кога докторот одеднаш ѝ рекол дека најверојатно ќе треба да се породи предвреме. Тогаш помислила дека сè е готово, а денес приказната е сосема поинаква.

Медицинската сестра Јелена живее во главниот град со нејзиниот сопруг и двете симпатични ќерки - Хелена и Дуња. Останала бремена со помош на СТО и, како што вели, Бог ја погледнал. Уште од првиот пат успеа да забремени. Бременоста се одвиваше совршено до 24-тата недела кога се случи нешто што го смени нејзиниот живот и животот на нејзините деца.

"Мојот водeњак пукна. Кога докторот ми рече на приемот дека веројатно ќе треба да ме породат затоа што едното бебе веќе сака да излезе, помислив дека сè е готово", ја започнува својата приказна Јелена Миладинов со овие зборови.

Започна неподнослива болка. Тоа чувство на страв од губење на нејзините близнаци беше врежано во нејзината меморија.
-Тоа беше најлошиот ден во мојот живот. Преплашена, Јелена постојано се прашуваше зошто баш нејзе и зошто токму сега.

Кога започна болката, тие ме однесоа во породилната болница. Потоа видоа дека едното бебе не е во матката и дека раѓањето започнало. За среќа, леакрите го извадиле првото бебе, а второто успеале да го задржат во утробата. Кога го видов бебето во инкубатор, чувството беше ужасно, наместо да се радувам како повеќето мајки - се исплашив колку е мала, таа ќе се смести во мојата дланка “, вели медицинската сестра и мајка на бебињата.

Разликата меѓу близнаците е 22 дена

Заради предвременото раѓање и болката што ја имаше Јелена, д-р Миковиќ мораше да се реши на храбар потег. Второто раѓање го одложи.
Лекарот ја погледнал Јелена и рекол: „Јас не сум волшебник, но ќе се обидам да ги спасам твоите бебиња“.

"Мојот случај е специфичен токму затоа што има 22-дневна разлика помеѓу моите две близначки. Професор Миковиќ е одговорен за тоа. По пораѓањето со првото бебе Хелена, одморив до 29-тата недела, сè додека не се роди Дуња. Само благодарение на лекарите и медицинските сестри од Институтот за неонатологија, моите деца сега се добро со оглед на тоа што се родени предвреме, имено Хелена во 26-та недела од бременоста, со 820 грама и Дуња во 29-та недела, со 1040 грама. Засекогаш сум благодарна за нивната  посветеност и грижа за бебињата “, заклучи Јелена и додаде:

"Ние, родителите на мали борци, најдобро разбираме, затоа што кој не бил во оваа ситуација, не го разбира тоа чувство на страв и вознемиреност. Сакам да им кажам на сите родители кои доживеале нешто слично да бидат позитивни и да веруваат во себе, дека тоа е само грд сон од кој ќе се разбудат среќни и насмеани.

Сега кога сè е готово и девојките се во ред, Јелена вели дека сè друго доаѓа како слатко мачење. Се разбира, има многу мониторинг во форма на контроли, но кога ќе види дека се добри - ништо не ѝ е тешко.

извор: blic.rs

-Очекував близнаци, а пристигна веста што ми го уништи животот: Милица за животната битка со предвремено родените близначиња