Вака се руча во домот на Сека за време на постот: Ова јадење им е омилено на сите во нејзиното семејство+Рецепт

Добивај вести на Viber

Рецептот на Сека Алексиќ за посни полнети пиперки е совршен.

Сека Алексиќ е голем гурман, но бидејќи ги пости сите четири пости во годината, соодветно ја прилагодува и исхраната. Затоа нејзиното семејство третина од годината јаде оброци без месо, а рецептот на Сека Алексиќ за едно од тие јадења ги воодушеви сите.

Познато е дека пејачката го водеше реалното шоу „Мајки и снаи“, каде, како што и самата признава, го усовршила своето готвење.

– По две сезони и стотици часови снимање, би било бесмислено да не научам нешто и јас. Раша навистина несебично ги споделува своите кулинарски тајни, но морам да признаам дека и тој научи нешто од мене – изјави претходно пејачката.

– Сите што ме познаваат знаат дека сум голем гурман и верувам дека гледачите досега го сфатија тоа. Малку се јадењата што не ги сакам, а домашно тесто никогаш не го одбивам - признала Сека која понекогаш мора да се откаже од специјалитетите за гоење поради својот изглед.

Рецептот на Сека Алексиќ за пиперки полнети со пченица

Состојки:

-8 пиперки

-500 гр пченица

-3 чешниња лук

-100 гр домати

-300 гр праз

-половина лажичка слатка пиперка

-босилек.

Подготовка

Празот ситно исечкајте го и доматите исечкајте ги на коцки. Пропржете го лукот и слатката пиперка, а потоа додадете ја сварената и мелена пченица, малку босилек и другите зачини по избор. Наполнете ги пиперките со подготвената смеса. Наредете ги во плех или огноотпорен сад, покријте ги со фолија и печете 30 минути на 180 степени.