Вежбањето позитивно влијае на мозокот: Пет причини зошто треба да започнете физичка активност

Вежбањето не само што физички влијае на човекот, туку има и бројни ефекти врз психата. Неврологот Санам Хафиз ги открива физиолошките реакции во мозокот при физичка активност.

Еве што се случува во вашиот мозок кога спортувате:

1. Се стимулира циркулацијата на крвта во мозокот

„Физичката активност поттикнува ослободување на супстанции кои ги прошируваат крвните садови, што доведува до зголемување на циркулацијата на крвта во мозокот, а со тоа и до зголемување на внесот на кислород. Ова го подобрува здравјето и функционирањето на мозокот“, вели д-р Хафиз. Покрај тоа, истражувањата покажаа дека физичката активност ги подобрува когнитивните перформанси.

2. Неврогенезата се поттикнува

Трчањето во парк не само што води до привремено стимулирање на циркулацијата на крвта и снабдување со кислород во мозокот, туку може да има и некои долгорочни придобивки.

„Се покажа дека физичката активност води до создавање на нови неврони во хипокампусот, дел од мозокот кој е од суштинско значење за учење и меморија“, вели специјалистот. Во една студија спроведена во 2018 година, беше откриено дека неврогенезата (формирање на нови неврони) во хипокампусот има ефект не само на подобрување на меморијата и способноста за учење, туку и на забавување на когнитивниот пад. Затоа, физичките вежби можат да помогнат во спречување на невродегенеративни болести како што е деменција.

3. Развој на сива материја

Редовната физичка активност била поврзана и со подобрено внимание, концентрација и способност за решавање проблеми. Не само што хипокампусот се развива за време на физички вежби. Во една студија чии резултати беа објавени во специјализираното списание Frontiers in Psychology, научниците открија дека умерените вежби, кои се изведуваат редовно, може да доведат до зголемување на сивата материја во предниот дел на мозокот, одговорна за проблемот со вниманието. концентрација и способност. решавање.

4. Ендорфините се ослободуваат

Веројатно веќе сте го знаеле ова, но д-р Хафиз потврдува дека „вежбањето го стимулира ослободувањето на ендорфини во мозокот, кои придонесуваат за општа состојба на среќа“. Ако имате навика да спортувате, тогаш таа пријатна состојба ја препознавате веднаш по тренингот. Ендорфините се хормони произведени од мозокот за да се намали болката и се ослободуваат при пријатни и стресни активности. Откако ќе се ослободат, ендорфините се врзуваат за рецепторите во центарот за наградување на мозокот, а резултатот е пријатна, еуфорична состојба.

5. Се ослободуваат невротрансмитери кои го регулираат расположението

Покрај ендорфините, физичката активност го зголемува и производството на допамин и серотонин. Овие невротрансмитери имаат директно влијание на регулацијата на расположението, како и на спиењето. „Се покажа дека физичките вежби се ефикасен метод за намалување на симптомите на депресија и анксиозност преку стимулирање на ослободување на невротрансмитери кои го подобруваат расположението“, изјави Санам Хафиз за purewow.com.

Сега кога ги знаете придобивките од физичката активност на мозокот, можеби се прашувате што се случува кога не вежбате.

Еве ги ефектите од седентарен живот врз мозокот, според експертите:

Циркулацијата на крвта во мозокот е намалена и влијае на намалување на нивото на кислород и послабо снабдување на мозочните клетки со хранливи материи, што може да влијае на нивното здравје и функционирање, вели докторот.

Производството на невротрансмитери е ниско, а резултатот може да биде послабо расположение и поголем ризик од развој на ментални здравствени проблеми како депресија и анксиозност.

Го зголемува нивото на кортизол. „Физичката активност помага во регулирањето на хормоните на стрес, вклучувајќи го и кортизолот, што значи дека нивото на стрес може да остане високо ако не вежбате, што може да доведе до хроничен стрес и анксиозност.

Квалитетот на сонот е намален. „Седентарен начин на живот влијае на здравите модели на спиење и доведува до лош квалитет на сон, што пак ги нагласува когнитивните дефицити и нарушувања на расположението“, објаснува неврологот.

Волуменот на мозокот се намалува. Студија од 2020 година покажа дека седентарен начин на живот може да доведе до намалување на волуменот на мозокот. Поточно, резултатот е намалување на сивата материја во деловите на мозокот кои се неопходни за меморија и сознание.

Фото:freepik