Ана Бунтеска: Барам збор

Сакам нов збор да најдам

некој кој досега никогаш

во песна не сум го ставила

само еден единствен збор

со кој цел свет на дланка ќе го зберам

и како дете срамежливо

со погледот в земја вперен

ќе ти го подарам

како сосем неважно да е

што во ритамот на тој збор срцето ми чука.

Сакам збор

и низ умов пребарувам

само еден единствен збор

со кој ќе можам с` да ти кажам

и со кој фермани повеќе не ќе пишувам

таков кој сета ЈАС

во сиот ТИ ќе се претопи

и нема да знаеш каде почнуваш

или каде јас на тебе се надоврзувам

и збунет ќе си дали имаме две тела со еден ум

и дали некој се поиграл со нас

та едно срце надве пресекол

и едното кај тебе чука

а другото кај мене пее.

Барам збор,

само еден и единствен,

со кој ќе знаеш дека душава по тебе квичи

и дека сите сокови за тебе ми течат,

збор со кој ќе ти речам

дека моето „своја“ не крвави

оти сакам и твоја да бидам.

Ете, таков збор ми треба

со кој сите други ќе избледат

кој ќе светне како жена што љуби

во преполна соба кога ќе влезе

и сите погледи на неа застануваат

не оти е најубавата

не оти е единствената на светот,

туку оти љубовта која со себе ја носи

сите на коленици ги фрла

и раздава,

раздава и преку поглед покорува.

Збор,

само еден збор низ себе барам

со кој те љубам ќе ти кажам

додека умирам

додека секој ден повторно се раѓам.


За Женски Магазин, Ана Бунтеска