Ана Бунтеска: Небаре по срцето ќе можеш повторно да го најдеш

Кога знаеш дека не е твој

и дека ти негова не си

а во некој паралелен универзум

умовите ви танцуваат

и телата љубов ви водат

душите сплотени ви се

онаму кај што едната завршува

другата почнува

но знаеш

ете знаеш дека твој нема да е

и дека ти негова нема да бидеш

и се измачувате со љубов

одите и се враќата

поболувате еден за друг

поболувате еден од друг

од желба

од копнеж

а знаеш дека сте си судени

ама не во овој живот

па ете храбра си

и полека коските кај градите

како суви гранки ги кршиш

и колку е болката поголема

толку посилно очите ти светат

и насмевката поширока ти е

и кршиш

како туѓо да е

и со најголема нежност му велиш

“излези пиле...излези

овој кафез не е за тебе...излези”

потем  го гледаш како си оди

го гледаш со љубов

онаа за која ете

човек и да умре би можел

оти си нанесуваш бол токму заради неа

љубовта

и го гледаш како си заминува

со срцето твое силно стиснато во рака

а тебе без него и нема што да ти треба

и стоиш така дур нозете те крепат

дур не исчезне

дур само капки крв од срцето твое не останат

како траги

како патоказ

небаре по срцето

ќе можеш и него повторно да го најдеш


За Женски Магазин, Ана Бунтеска