Ана Бунтеска: Тешко е во овој свет чоек да останиш

Тешко е жена да си

Абе чупе

Да бидиш и мајка, жена

Домаќинка и снаа

Ами на сите да им погодиш

И асално се’ да прајш

Ручекот арен да ти е

Ниту ладен, ниту жежок

Асталот убо наместен

Куќата да ти свети

Абе леб на земја да ти падни

Да не ми е гад в уста да го клајш

Постелата секогаш топла

Мажот спастрен

Оти срамота е да го пуштиш несуреден надвор

Оделото испеглано

И кошулата

Панталоните со цакса напред

А челите да му светат

И умот цело време арен да ти е

Насмеана и весела да си

Да не се џавкаш со домашните

Културна со комшиите

Да си го гризниш јазикот, мед да потечи

Дури и во оние деној ко ти иди “онаа” работа

Не туку се смеј и не потпрашвај која, ко знајш!

Не си терај мајтап со мене!

Знам оти е тешко жена да си

Оф, цел живот глата горе

Без ден да одмориш

Ама па тешко е и маж да си

Така да знајш

И ними не им е лесно

Татко да е, ама татко за пример

Та арен маж в куќа да биди

Не да ми ти ој по кафани и жени

Пупупу, скраја да е

Домаќин да спечали

И да ти биди арен и в кревет

Ами и ними не им е лесно

Да е силен за почитта твоја

А да е мек за да се сакате

В очи со љубов да си пулите

И за раце ко деца да се држите

Абе чупче

Не е лесно чоек да си

И то арен чоек да си

Колку за себе, толку и за другите

Ем мир во себе да имаш

Ем в куќа песна да се пеј

Тешко е во овој свет чоек да станиш

А уште потешко, чоек да останиш

Рака да подајш

Срце да отвориш

Душа да си постелиш

Да не те изеди денот

И ноќта да не те плаши

Тешко е денес извини да речиш

Оти сите со носојте угоре се

И на сите очила им требаат

За да можат подалеку од гордоста да опулат

Такви, ко за греота станвате

Неубај

И мажи и жени

Само децата убај останваат

Дур и нив не ги расипите од малку или многу

Тешко е чупе

Во овој свет стана многу тешко чоек да си

Чоек да бидиш

Чоек, арен чоек да останиш

За Женски магазин, Ана Бунтеска 

Фото: Стојан Стојановски