Дебелее и го зголемува ризикот од срцеви заболувања: Сите мислат дека е здрава храна, но има повеќе масти и калории од сланината

Добивај вести на Viber

Многу луѓе мислат дека грицките без глутен се поздрава алтернатива на грицките што содржат глутен, но некои преработени производи без глутен се повисоки со масти, шеќер и калории и може да доведат до зголемување на телесната тежина.

Иако диетата без глутен може да помогне во ублажувањето на симптомите на различни состојби поврзани со чувствителноста на глутен, потенцијалните ризици може да ги надминат потенцијалните придобивки. 

Иако денес многумина веруваат дека глутенот сам по себе е нездрав, тоа не е така. Дури и исхраната без глутен може да има негативен ефект врз здравјето.

Недостатоци во исхраната

Храната од цело зрно, како што се производите од леб, тестенините и житариците за појадок, често се збогатени и затоа придонесуваат значителни количини на влакна, витамини и минерали во исхраната. Повеќето рафинирани лебови без глутен, тестенини и житарици за појадок не се збогатени, што го отежнува добивањето на овие важни хранливи материи. 

„Нема причина некој кој се чувствува добро да започне диета без глутен. Тоа сама по себе не е диета која го промовира здравјето“, вели д-р Бенџамин Лебвол.

Директорот за клинички истражувања во Центарот за целијачна болест на Универзитетот Колумбија, д-р Бенџамин Лебвол, истакна дека еден од главните проблеми со избегнување на житарки што содржат глутен, како пченица, 'рж или јачмен, како и други житарки, е тоа што може да го намали целокупното квалитет, исхрана.

„Најчестиот проблем со кој се соочуваат луѓето кога започнуваат диета без глутен е тоа што нивниот внес на влакна често се намалува. Влакната се важни за целокупното здравје на дигестивниот систем, така што несоодветниот внес може да доведе до запек и други проблеми со дебелото црево. Исто така, може да направи да се чувствувате помалку сити , што може да доведе до прекумерен внес на калории и можно зголемување на телесната тежина. Иако житарките не се единствениот извор на растителни влакна, тие се добри, а повеќето луѓе денес не го достигнуваат препорачаниот внес од 20 до 40 грама дневно, во зависност од пол и возраст“, ​​вели д-р Лебвол.

Зголемување на телесната тежина

Многу луѓе погрешно претпоставуваат дека грицките без глутен се поздрава алтернатива на грицките што содржат глутен, но некои преработени производи без глутен се повисоки со масти, шеќер и калории и може да доведат до зголемување на телесната тежина. Покрај тоа, оние со нетолеранција на глутен може да доживеат подобрена апсорпција на хранливи материи, намалена непријатност во стомакот и зголемен апетит по започнувањето на диетата, што придонесува за зголемување на телесната тежина.

Наместо колачиња или колачи без глутен, изберете десерти на база на овошје, како што е парфет од јогурт. Изберете извори на протеини со малку маснотии, како што се посно месо, живина без кожа, риба и други морски плодови. Наместо полномасно сладолед, одлучете се за нискомасно или обезмастено млеко, сирења со малку маснотии, јогурт или шербет со малку маснотии или со малку маснотии.

Поголем ризик од кардиоваскуларни болести

Многу студии покажаа дека луѓето со поголем внес на цели зрна имаат значително помал ризик од срцеви заболувања во споредба со групите кои јадат помалку. Студијата на повеќе од 100.000 учесници без целијачна болест покажа дека оние кои го ограничиле внесот на глутен имале зголемен ризик од срцеви заболувања во споредба со оние кои имале поголем внес на глутен.

Долготрајното внесување на глутен во исхраната не е поврзано со ризикот од коронарна срцева болест. Сепак, избегнувањето на глутен може да доведе до намалена потрошувачка на корисни цели зрна, што може да влијае на ризикот од кардиоваскуларни болести.

Фото: Freepik