Има 121 година и е „здрав како дрен“: Нема да ви се допадне неговата тајна за долговечност

Индискиот монах Свами Сивананда е роден на 8 август 1896 година, а неговата мисија е да влезе во Гинисовата книга на рекорди како најстар човек во светот.

Во денешно време да се биде жив 121 година и притоа да се биде „здрав како дрен“ е фасцинантно, а Свами верува дека причината за долговечноста е апстиненцијата од секс

.
Тој никогаш не се оженил и немал секс, а тоа што е исто така интересно за него е дека воопшто не пие лекови.


„Верувам во едноставната исхрана, скромниот живот и добрината. Убаво се чувствувам кога го давам најдоброто од себе да им помогнам на оние кои имаат проблем“, кажал Сивананда.

Според него, дисциплината е најважна и со неа може да се победат прехранбените навики, како и потребата од секс. Исто така, за пронаоѓање на мирот, неопходно е да се сфати дека материјалните работи немаат вредност, туку духовните.