Инструкции за животот на тибетските мудреци

Ви се допаѓа-кажете
Не ви се допаѓа-кажете
Ако ти недостасува - побарај го
Не ти е јасно - прашај
Сакате да се сретнете - побарај
Сакате нешто - побарај
Никогаш не оспорувај
Сакаш да бидеш јасен - објасни
Ако не сте во право-кажете веднаш и не барате оправдување за себе
Секогаш имај на ум дека секој има своја вистина и дека честопати не се совпаѓа со твојата
Не комуницирајте со лоши луѓе.
Најважна во животот е љубовта, сè друго е бесцелно
Проблемите на човекот постојат само во главата
Вашата околина не е ниту зла, ниту добра, таа е таму  седно каде сте вие
Обидете се да уживате во секој настан
Секогаш имајте на ум дека немате друг живот
 Немојте да бидете досадни.
 Запомнете дека никој не ви должи ништо
Запомнете дека никому не должите ништо
 Не жалете времето или парите што ги потрошивте за задоволството од познавањето на светот
Во животот секогаш сметај само на себе
Верувајте им на вашите чувства
Со жените (исто така со мажи), како и со децата, бидете трпеливи и разбрани
Кога сте лошо расположение, помислите дека кога ќе умрете, нема тоа да го имате
 Живејте денес, бидејќи вчера помина, а утре може да  не дојде
Знај дека овој ден е најдобриот ден.