Лисната плетенка со вишни: Неодолива комбинација од киселкасто овошје и фил од сирење
Искористете ја сезоната на вишните и направете лиснато тесто во кое сигурно ќе уживате.
Состојки:
1 лист лиснато тесто;
170 грама крем сирење на собна температура;
1/4 шолја шеќер во прав;
1/2 лажичка екстрат од ванила;
300 грама исчистени вишни;
1 разматено јајце.
Глазура:
1/2 шолја шеќер во прав;
1 или 2 лажици млеко.
Подготовка:
Изматете ги крем сирењето, шеќерот во прав и екстрактот од ванила. Лиснатото тесто малку растегнете го со сукало (веднаш ставете го во тепсија на хартија за печење), па долж тестото размачкајте го филот, а врз него ставете ги вишните.
Сега тестото кое не е покриено со филм исечете го од двете страни, правејќи парчиња дебели околу 1 сантиметар, па преклопете го наизменичко преку делот каде што е филот. Така ќе формирате плетенка.
Премачкајте го со јајце, а кога ќе се испече намачкајте го со глазурата, која ќе ја направите од млеко и шеќер во прав.
Печете го во рерна на 200 степени, околу 15 минути или додека плетенката не добие златна боја.
* ПР - објава
фото: Принтскрин / Јутјуб