Македонските ученици трпат тортура на школо, надлежните со прст не мрдаат

Бројни се примерите каде ученици се малтретирани психички и физички од своите соученици, и во средните и во основните училишта во државата, а надлежните по ова прашање се пасивни.

Најсвежи се примерите со видеата објавени на социјалните мрежи на кои се гледа како ученици кршат инвентар, а во основното училиште „Кочо Рацин“ во Скопје ученик давел друг ученик по што тој завршил во болница, но имало и случај на сексуално злоставување, кое се случило во парк близу школото.

„Во мојот клас неколку ученици нападнаа дете кое има здравствени проблеми, при што му ги искршија очилата. Тоа не е во ред, и веднаш отидов да ги информирам стручните служби во училиштето за овој настан, но никој не реагираше. Потоа моите соученици ми рекоа дека џабе сум го пријавила случајот, веќе било пријавувано за истото три или четири пати, како реагирале од училиштето и што велат родителите прочитајте на Фактор.мк