Монасите од Света Гора секогаш на трпезата ги имаат овие 3 посни намирници: Ретко се разболуваат, бидејќи исхраната им го зајакнува имунитетот
Едно од клучните правила е умереноста - монасите јадат онолку колку што навистина им е потребно, верувајќи дека физичката скромност води до духовно исполнување.
Кога станува збор за храната, монасите од Света Гора се придржуваат до правилата утврдени со векови. Постои и одредена традиција поврзана со нивниот оброк, а одредени видови храна често се наоѓаат на нивната трпеза.
Според отец Епифанија Милопотами, готвач од Атос, нивната исхрана се состои од природни производи обезбедени од Грција. Тој смета дека овој избор е она што го штити секој монах од болести, бидејќи квалитетот на состојките е најважен за добар оброк.
Светогорските монаси практикуваат едноставен, но исклучително здрав начин на исхрана. Нивните оброци се вкусни, подготвени без конзерванси, силни зачини и вишок маснотии, а времето поминато на трпезата не надминува 15 минути. Храната се служи во мали порции, нагласувајќи ја скромноста и дисциплината. Сметаат дека готвењето треба да се збогати со молитва и љубов, бидејќи така во секој залак се внесува посебна духовна вредност.
Месото не е дел од нивното мени, наместо тоа, свежата риба зазема централно место. Маслиновото масло се користи само во одредени денови - вторник, четврток, сабота и недела, додека секаков друг вид на маснотии е строго забранет. Нивната трпеза често е украсена со шумско овошје, печурки и зелени салати, кои обезбедуваат разновидност и свежина.
За зајакнување на телото, монасите консумираат јастози, октоподот и лигњите се појавуваат само за време на постот, како начин за збогатување на рибното мени. Шидите се дозволени бидејќи се сметаат за „безкрвна“ храна. Монасите од Света Гора водат едноставен живот, без слатки и алкохол. Само повремено се почестуваат со алва, локум, малку кафе или вино. Отец Епифание скромно нагласува: „Не завршив кулинарска школа, ниту имав диплома, но важни работи научив преку вежбање со постарите“. На пример, како полека се пржи кромидот на тивок оган, бидејќи колку подолго трае, толку е повкусен. Научив и дека подготовката на секое јадење бара трпение“. Правила на Светогорските монасите за готвење и јадење: -Молитва пред готвење - секој оброк започнува со духовен благослов. -Состојките мора да бидат свежи и природни - квалитетот е клучен. -Почитување на огнот - научете да го користите внимателно и умерено. -Едноставност во состојките – често користете кромид, лук, лимон и маслиново масло. -Водата е скапоцена - третирајте ја со почит, бидејќи без неа нема живот. -Учење и експериментирање - секој ден носи нова лекција. -Негување на сетилата – развивајте вид, мирис и вкус за совршено да ги избалансирате зачините. -Естетика на оброкот - добрата комбинација на вкусови и бои го прави оброкот попривлечен. -Чистота во кујната - организирана и чиста кујна гарантира подготвеност во секое време. -Љубов кон готвењето – колку повеќе љубов вложувате, толку храната ќе биде повкусна. -Едно од клучните правила е умереноста - монасите јадат онолку колку што навистина им е потребно, верувајќи дека физичката скромност води до духовно исполнување.