Најсигурниот начин да проверите дали месото е распано: Внимавајте на овие работи кога купувате

Тешко е да се биде сигурен дека месото, само затоа што е на полиците на супермаркетот или месарата, ги поминало пропишаните контроли. Исто така, тешко е да се тврди дека е во исто време свежо, односно дека не е расипано. Пред да одите на шопинг, прегледајте го најлесниот начин да го идентификувате расипано месо.

Бојата на месото е основниот тест со кој може да се открие дали е расипано, без разлика дали назначениот рок на траење е поминат. Треба да се има на ум нормалната боја на месото.

Свинско месо

Повеќето луѓе мислат дека месото со добар квалитет има светло црвена боја. Сепак, ова не е неговата природна боја, туку резултат на изложеност на светлина и воздух. Ако меленото месо е спакувано во вакуум, неговата боја треба да биде виолетова-црвеникава. Месото со потемна боја покажува дека се работи за постаро животно. Сепак, тоа не значи дека месото е расипано. Генерално, црвената боја се поврзува со постаро месо. Под совршени услови, свинското месо треба да има розово-сива боја. Месото никогаш не смее да биде лепливо.

Пилешко месо

Кога го прегледувате пилешкото, внимавајте на деловите околу коските. Тие делови не смеат да бидат потемни, а градната коска треба да биде еластична. Месото од живина се движи од синкаво-бело до жолтеникаво. Свежото пилешко најдобро се препознава по посветлата боја и неутралниот мирис.

Говедско месо

Говедското месо, од друга страна, е природно црвеникаво и цврсто по текстура. Овој вид на месо треба да биде набразден со тенки, а не широки вени. Жолтите масни вени покажуваат дека животното било постаро. Ако забележите сивкасти или црни делови на говедското месо - не купувајте го месото! Ова правило треба да се почитува без оглед на тоа дали купувате говедски стекови, поголеми парчиња месо или некој друг посебен дел од говедско месо. Кај меленото месо, можноста за измама е најголема. Поради оваа причина, најдобро е да побарате од месарот да го сомеле месото пред вас.

Јагнешко месо

Во случај на јагнешко месо, месото треба да има светло розова боја, а текстурата да биде цврста како говедско месо. Треба да се води и според стандардниот мирис на јагнешко месо. Ако јагнето било замрзнато, тогаш мирисот е намален или непостоечки.

Извор: zena.blic.rs