Ова е состојка која повеќето ја консумираат, но не знаат дека е „тивок убиец“

Добивај вести на Viber

Многу продукти кои ги консумираме содржат палмино масло. Во брзата храна, во многу грицки има палмино масло, кое може да предизвика негативни ефекти по нашето здравје.

На оваа состојка посебно треба да внимаваат луѓето кои веќе имаат здравствени проблеми.

Палминото масло влегува во состав на многу прехранбени производи, но и козметика, а за да се најде во нивниот состав, ова масло поминало низ процес на хидрогенизација за да го продолжи рокот на траење. Проблемот со хидрогенизираното растително масло е што сите придобивки се уништуваат со овој процес, а маслото може дури и да стане штетно. Хидрогенизацијата на маслото може да доведе до создавање на транс масти, кои доведуваат до повеќекратно зголемување на концентрацијата на „лошиот“ холестерол во крвта.

Подетално читајте на Фактор тука.