Мажот ми страда: По мала кавга, свекрвата повеќе не сака да слушне за нас, што да направам?

Конфликтите во семејството можат да бидат многу незгодни, и на крајот страдаат и двете страни


Несогласувањата, па дури и малите несогласувања меѓу генерациите се составен дел од животот на едно семејство и брзо се надминуваат, но има и некои семејни ситуации во кои едната страна се наоѓа себеси толку навредена што не е во можност, поради некоја причина, да прости и да ги реши односите во рамките на семејството.

Една таква ситуација доживеа жена од Велика Британија која се обрати на психолог за мислење на порталот Sun.

- Кавгата се случи пред 18 месеци кога свекрва ми го критикуваше нејзиниот единствен внук, мојот син, за неговото однесување на масата, што го направи многу вознемирен. Тој тогаш имаше само 9 години. Според мое мислење, неговото однесување беше совршено добро. Нашиот син плачеше, а мојот сопруг и рече на мајка си да престане да го критикува. Оттогаш, таа остана многу навредена затоа што смета дека е секогаш во право, и многу се повредила што синот ѝ рекол да престане - објаснува жената.
- Оттогаш, се обидовме да разговараме со нив. Испративме Божиќни картички и додека неговиот татко, свекорот сака да разговара, свекрвата е експлицитна, таа не сака да комуницира со нас. Знам дека мојот сопруг страда во длабочините на неговата душа затоа што во минатото секогаш се дружеше добро со семејството - заклучува загрижената жена.

Одговор на психолог:
- Многу тажна ситуација за сите, особено за постарите лица кои немаат години губење. Работата е дека негативноста е креирана во врската помеѓу свекрвата и вашиот сопруг, но тешко е да се очекува промена на нејзина возраст. Шансите се големи, неговата критика да ја погодила таму каде што е најранлива, со родителството, што е премногу критична. Предложете му на сопругот тој ја повикува на телефон, оставете ја да ги надмине сите принципи, подобро сега отколку подоцна кога може да биде предоцна - советувал психологот.

Што би направиле вие во оваа ситуација?

Извор: telegraf.rs

Фото: Shutterstock

Снаата одржа здравица: Кога свекрвата ги слушна овие зборови, ја напушти свадбата