Самохрана мајка на две деца едвај врзува крај со крај: Не можам на децата да им дозволам Божиќ каков што заслужуваат

Англичанката Аби Палмер објави трогателно видео на Тик ток во кое сподели дека едвај врзува крај со крај.

Таа се расплака во видеото и откри дека се уште не може на своите деца да им го подари Божиќ каков што заслужуваат бидејќи нема пари. Самохраната мајка на две деца откри дека работи со полно работно време како менаџер за услуги на клиентите, но едвај може да ги прехрани своите деца, на возраст од 12 и 6 години, со својата месечна плата од околу 1.958 фунти (2.264 евра) или 23.500 фунти (27.175 евра) годишно.

Таа во моментов не работи бидејќи е болна.

Таа објасни дека моментално е на боледување бидејќи има анемија и додаде дека е премногу исплашена да оди на лекар во случај да има потреба од лекови, за кои верува дека не би можела да си ги дозволи.

Со наближувањето на Божиќ, Аби вели дека морала да напушти една самопослуга бидејќи не можела да си ја дозволи храната што сакала да ја подготви за празниците. Таа вели дека останува со 600 фунти (околу 695 евра) месечно откако ќе се платат сите сметки - недоволно за да преживее.

Таа има уште 600 фунти (околу 695 евра) за живот.

Мајката на две деца вели дека обично троши по 300 фунти (околу 347 евра) на секое од нејзините деца за Божиќ, но оваа година таа морала да ги намали на 100 фунти (околу 116 евра) за двете деца.

„Бев во Алди и размислував како мајка ми ќе ги наполни шкафовите со божиќни подароци во овој период од годината. Тогаш одеднаш сфатив дека нема да можам да го направам тоа оваа година. А јас дури и не купувам на рати или на кредит, не влегувам во минус. Живеам во склад со моите можности - но сепак не е доволно“, вели таа.

@babii93x

original sound - Abbie

„Немам ни минимална плата“

„Не сум ни со минимална плата, но откако ќе купам храна и ќе ставам бензин во колата, тоа е во основа. Можам буквално да одам во кафана, каде што работев, и да пијам гратис или некој да ми го плати тоа“, вели таа.

Оваа млада жена тврди дека не познава ниту еден човек кој не се бори. Нејзината кирија во социјален стан е 450 фунти (околу 520 евра) месечно, додека гасот и струјата чинат 150 фунти (околу 174 евра) и храната 400 фунти (околу 463 евра) месечно. Таа, исто така, треба да плаќа 130 фунти (околу 150 евра) неделно за појадок и клубови за децата после училиште.

„Покрај тоа, сè уште им плаќам за да се занимаваат со активности како фудбалот. Тоа е целосно неодржливо“, рече таа.

Некои на Тик ток мислат дека и остануваат доволно пари за живот

Нејзиното видео на Тик ток е прегледано повеќе од четири милиони пати и предизвика илјадници коментари. Некои мислат дека тоа е претерување и тврдат дека 600 фунти месечно по плаќањето на сметките треба да бидат доволни за да живеат.

„Ако останувате со 600 фунти месечно по сметките и сѐ уште се мачите, ви предлагам да добиете помош за управување со пари“, ѝ напишал еден корисник.

Но, други велат дека сочувствуваат со Аби. „Луѓето ја промашуваат поентата... тоа не е натпревар... луѓето едноставно немаат доволно за да живеат“, заклучуваат тие.

Фото: Тик ток/ Принтскрин
Извор: najzena.alo.rs