СЕКОЈДНЕВНОТО КОНСУМИРАЊЕ ПОМФРИТ ДОВЕДУВА ДО ДЕПРЕСИЈА: Што друго открива научна студија за пржената храна

Истражувачки тим во Хангжу, Кина открил дека честото консумирање пржена храна, особено помфрит, е поврзано со 12 отсто поголем ризик од анксиозност и 7 отсто поголем ризик од депресија во споредба со луѓето кои не јадат пржена храна, пренесува CNN.

Пржената храна е познат ризик фактор за дебелина, висок крвен притисок и други здравствени проблеми. Овие резултати „отворат простор за дискусија за намалување на потрошувачката на пржена храна за ментално здравје“, се вели во статијата објавена во понеделникот.

Сепак, експертите кои ја проучуваат исхраната велат дека ова се прелиминарни резултати и дека не е нај јасно дали пржената храна е причина за проблеми со менталното здравје или дали луѓето кои страдаат од симптоми на депресија и анксиозност почесто се свртуваат кон пржена храна поради удобност што ја обезбедуваат. Повеќе на Фактор.мк

Фото: unsplash