„Видов црна дамка која пулсира, пушта пипки, и сѐ ми беше јасно: Милена се изборила со ракот на дебелото црево

Исповедта на Милена, која го победи ракот на дебелото црево, покажува дека на крајот од тунелот секогаш има надеж и светлина.

Лекарите обично ги ставаат во иста категорија ракот на дебелото црево и ректумот, бидејќи тие имаат многу заеднички карактеристики. Во повеќето случаи, ракот на дебелото црево потекнува од бенигни израстоци, или полипи, на слузницата на дебелото црево. Со текот на времето, некои полипи може да се променат и да се трансформираат во канцерогени ткива.

Исто така, лекарите предупредуваат на важноста од набљудување на факторите на ризик. Важно е да се нагласи дека симптомите многу тешко се забележуваат, поради што овој вид на болест многу доцна се открива. Една од оние кои го победија ракот на дебелото црево е Милена, мајка на две деца и горда баба. Милена за Aska.rs ја опиша својата борба со злокобната болест.

-Кога отидов на колоноскопија, додека лежев на креветот, самиот доктор беше толку нервозен што таа нервоза ми ја пренесе. Едвај чекав да ми каже да се свртам за да го видам и тој монитор, а потоа медицинската сестра ми рече „Милена, сврти се на грб“. Се свртев на грб, погледнав во мониторот, видов црна дупка како пулсира и исфрла црни пипала. Сè ми беше јасно. Велам докторе, се ми е јасно, знам сѐ, не треба да се обидуваш, не мора ништо да ми кажувате - спремна сум само што поскоро да се отстрани тоа од мене - објасни Милена и додаде:

- Тој рече дека најраниот можен датум е четврток. Беше навистина четврток, се разбудив во шок собата. Наоколу имаше многу тешко болни, плачеа, офкаа, јас молчев. Многу ми беше тешко кога дојде внуката, која не живее овде. Утрото дојде мојот доктор, го прашав „Докторе, само сакам да знам, дали сето тоа го отстранивте?“. Ме праша „Милена, како се чувствуваш ти? Долу велат дека си била исклучителен пациент. Јас му реков докторе, супер сум, немам никакви болки“.

- Си помислив, па сега имам нов живот, поинаков живот. Боже, колку убав подарок ми даде животот. Треба да уживате, радувајте се. – заклучила оваа храбра жена.