4 добри причини зошто треба да пиете вода со чиа семе: „Придобивките веднаш се забележуваат“

Добивај вести на Viber

Кога станува збор за хидратација и детоксикација на телото, многумина од нас се свртуваат кон разни адитиви во водата, а можеби најчест е додавањето на чиа семе во комбинација со лимон. Чиа семето e многу хранливo и полнo со есенцијални материи како што се влакна и протеини, па затоа е добра идеја да се обидете да ги вклучите во вашата исхрана.

Една девојка почнала да пие вода со чиа семе околу пладне, кога почнала да го чувствува првиот „пад“ на шеќерот во крвта, но и кога почувствувала дека и требаат повеќе течности.

- Отпрвин бев воодушевенa и навистина се чувствував фантастично. Чувствував огромна разлика не само во моите нивоа на глад, туку и во нивото на енергија и ситост, а сега, откако поминаа неколку недели, открив дека моите мисли се појасни и дека добивам изливи на енергија дури и во периоди од денот кога претходно бев ограничена на софата. Исто така, овој пијалок ми помогна со гасови и надуеност - вели оваа девојка.

Има бројни придобивки од пиењето чиа семе со лимон, а со тоа се согласуваат и експертите, лекарите и диететичарите.

Кои се хранливите вредности на чиа семето?

Чиа семињата се моќен извор на хранливи материи, нудејќи низа здравствени придобивки. Овие клучни елементи се влакна, протеини, омега-3 масни киселини, минерали - калциум, магнезиум, фосфор и калиум - и антиоксиданти. Влакната помагаат во одржување на здрав цревен микробиом, промовираат редовно варење и може да го намалат ризикот од срцеви заболувања преку подобрување на нивото на холестерол и контрола на шеќерот во крвта.

Протеините се неопходни за градење и поправка на ткивото, за производство на ензими и хормони и за одржување на мускулната маса. Исто така, помага при ситост, што ја намалува желбата и промовира здраво управување со тежината. Омега-3 масните киселини помагаат да се намали ризикот од срцеви заболувања преку подобрување на циркулацијата на крвта, намалување на крвниот притисок и намалување на воспалението и поддршка на когнитивната функција и менталното здравје.

Калциумот поддржува силни коски и заби, магнезиумот помага во одржување на здрава мускулна функција и стабилен срцев ритам, а калиумот е важен за регулирање на рамнотежата на течностите, мускулната контракција и нервните сигнали, а заедно овие минерали придонесуваат за целокупната физичка благосостојба.

И, конечно, антиоксидансите играат клучна улога во спречувањето на оштетувањето на клетките, што може да доведе до хронични болести како рак, срцеви заболувања и состојби поврзани со возраста.

Зошто е добро да ставите чиа семе во лимонада?

Подобрено варење
Влакната во чиа семето го забрзува метаболизмот, што може да помогне да се спречи појава на запек и да се одржуваат редовни движења на дебелото црево. Поради високата содржинана влакна и протеини во семето чиа, кога ќе ги додадете во вода, оброк или десерт, тие можат да ви помогнат да се чувствувате сити бидејќи отекуваат во течност.

Контрола на шеќер во крвта
Чиа гелот ја успорува апсорпцијата на јаглехидратите, што може да помогне во стабилизирање на нивото на шеќер во крвта после оброк, што им користи на луѓето со чувствителност на инсулин или дијабетес.

Подобрена хидратација
Водата е неопходна за целокупната хидратација, а кога семките од чиа се натопени во вода, тие апсорбираат течност 10 до 12 пати поголема од нивната тежина. Ова може да ви помогне да останете хидрирани и да го поддржите балансот на течности во вашето тело.

Подобрено движење на дебелото црево
Влакната во чиа семето, особено растворливите влакна, формираат супстанца слична на гел кога се мешаат со вода, што може да помогне во регулирањето на движењата на дебелото црево и да ја подобри целокупната дигестивна функција. Ова може да помогне да се спречи запек и да се промовира здрав цревен микробиом.

Доволно е да ставите една лажичка чиа семе во шолја вода и да ја оставите да отстои околу 10 до 15 минути, додека чиата не направи гел, потоа можете да додадете сок од лимон и таа е подготвена за консумирање.

Фото: Freepik.com
Извор: Оna.telegraf.rs