4 Совети за исхраната која го регулира стресот: Престанете да војувате со храната и своето тело!
Покрај другите алатки кои можат да бидат корисни кога зборуваме за анксиозност - исхраната може да биде добар сојузник!
Не постои чудотворна суперхрана или група на храна што ќе ги спречи вознемирените мисли, исто како што не постои ниту една храна што ја влошува анксиозноста. „Според мое мислење, идејата дека исклучувањето на цели групи на храна е решение за анксиозноста е проблематична и збунувачка за нас и нашите тела“, вели диететичарот Ерин Шулберг. Таа додава дека има толку многу спротивставени информации за исхраната „што многу луѓе се преоптоварени и збунети околу тоа што ќе им користи најмногу“. 4 совети за управување на анксиозноста со исхрана 1. Не гладувајте Умерена и доволна количина на храна е еден од основните аспекти на одгледување и одржување на физичка, ментална и емоционална благосостојба. Неправилната и лошата исхрана - без оглед на причината - влијае на нашата способност да се фокусираме, да ги регулираме емоциите, да донесуваме одлуки, да управуваме со импулсите и да размислуваме рационално, а сето тоа се важни функции во секојдневното управување со анксиозноста. Затоа, важно е да се обезбеди енергетска адекватност, па се поставува прашањето колку треба да јадеме. Сите ние сме родени со хормонски регулирани знаци на глад и ситост кои ни кажуваат колку ни треба и кога ќе завршиме. Кога ги слушаме и им веруваме на овие сигнали, им дозволуваме да го водат нашиот внес на храна, ќе ги задоволиме нашите енергетски потреби. Имајте редовни оброци – вака одржувате стабилно ниво на шеќер во крвта. Почитувајте ги знаците на глад и ситост. Често се случува анксиозноста да влијае да не ги забележуваме сигналите на глад и ситост и во овој случај да користиме аларми и предупредувања како потсетници за редовно јадење. Вклучете ја храната во која уживате! 2. Балансирајте ги сите три макронутриенти (вклучувајќи јаглехидрати!) Јаглехидратите се, всушност, омилените извори на гориво на нашето тело и мозокот и треба редовно да бидат вклучени во оброците и ужините, заедно со мастите и протеините. Сите три макронутриенти се важни затоа што поддржуваат урамнотежена хемија на мозокот, ментално функционирање и емоционална регулација. Протеините, јаглехидратите и мастите играат витална улога во синтезата и употребата на невротрансмитери кои го стабилизираат расположението во нашиот мозок. 3. Нормализирајте ја целата храна Ако постојано сме во војна со храната и нашите тела, сигурно ќе живееме со зголемена анксиозност. Анксиозноста и стресот за тежината и исхраната може да доведат до донесување одлуки за исхраната кои всушност ја влошуваат анксиозноста и стресот.“ Во нашата култура која ја идеализира слабоста, постои искривено чувство за тоа колку енергија навистина им е потребна на нашите тела и мозоци за да функционираат, не само правилно, туку ако намерно прејадуваме за да изгубиме тежина, ја поставуваме физиолошката основа за зголемен стрес, хипервнимателност кон заканите и ниска достапност на клеточна енергија. Да се биде во овие компромитирани состојби може да ја зголеми анксиозноста и шемите на размислување кои влијаат на секојдневниот живот. Ако откриете дека сте загрижени за храната и дека таа зазема повеќе ментален простор од она што изгледа здраво, добро место за почеток е да не судите за храната што ја избирате да јадете бидејќи не постои нешто како добра или лоша храна. Целата храна ни дава енергија и доаѓа во многу различни форми“, вели Шулберг. 4. Вклучете практики за смирување во оброците Длабоко дишење, смирувачки оброци со некој што го сакате, кратка молитва - запомнете дека како јадеме е исто толку важно како и она што го јадеме. Извор: Сенса Фото: фрипик