Ана Бунтеска: како витез од нечија бајка излезен

мечуваш наслепо

со дршката силно стисната в рака

и само замавнуваш

ич не гледајќи каде ќе погодиш

или пак кого

но сепак, меч и осет не одат заедно

и ете си

убав и гордо исправен

строен и силен

со светликав меч во рацете

ах, колку убаво ти прилега

како витез

како од нечија бајка излезен

како сон на секоја модерна принцеза

само очите врзани ти се

и како слепец околу вртиш

и замавнуваш

со шкртање на забите

и остро издишување низ нос

а јас пак

јас не сум модерна принцеза

ниту сум исечок од бајка

не чекам да бидам спасена

впрочем

сама од себе не можеш да ме спасиш

и стојам спроти тебе

мечот не ти го есапам

оти на телово она што ќе му го сториш

ќе може да го искрепи

стојам

и се обидувам погледот да ти го уловам

дур ти го чувствувам мечот

некогаш крај образот ми поминуваш

напати кај градите ми подзасекуваш

и не мрдам

ете

наречи ме луда

оти храбра не сум, сигурно

ама стојам и чекам да мине

да застанеш

и очите да ги отвориш

чекам да ме видиш

зошто?!

ама ич не знам

само знам дека врзани нозете ми се

како со синџир околу и камен кој удолу тежи

и стојам

ко улава стојам дур ме касапиш

со надеж дека ќе сопреш пред доцна да биде

ти...витезу

витезу на моево срце

За Женски магазин, поетесата Ана Бунтеска

Фото: Стојан Стојановски