Едноставните правила за долговечност на Јапонците

Добивај вести на Viber

Ако има светски шампиони во долговечноста, тоа се несомнено Јапонците. Просечниот животен век во Јапонија е 86 години. Јапонците се смирени, насмеани и добродушни, и се исто така слаби и младешки до длабока ера. Кои фактори ги одредуваат овие особини за жителите на Земјата на Сонцето, еден е повеќе од основен, а тоа е нивниот начин на живот и јадење. 


Еве 10 основни правила кои јапонците ги следат во секојдневниот живот, објаснувајќи ги причините за нивниот добар тон и изглед: 
 1. Јапонците не консумираат полу-подготвена храна, јадат исклучиво свежа храна подготвена со минимална термичка обработка. 
 2. Јапонците консумираат многу риба, тоа е извор на омега-3 масни киселини, кои се одговорни за зачувување на добро здравје и младост. 
 3. Јапонците консумираат големи количини зеленчук - карфиол, брокула, ротквица, зелка. 
 4. Соја и производи од соја се едни од главните јадења во јапонското мени. Сојата содржи големи количини на протеини и есенцијални амино киселини, целосно пропорционални на оние содржани во месото.
 5. Јапонците пијат најмалку две чаши зелен чај дневно. Тој е еден од најмоќните антиоксиданти, ексклузивна алатка за регенерирање на клетки и сузбивање на развојот на клетките на ракот. 
 6. Јапонците консумираат сино-зелени алги. Тие заземаат основно место во јапонската кујна. Тие ги сметаат за супер-храна и моќен антиоксидант кој ги елиминира токсините во телото, а тоа го забавува процесот на стареење. 
 7. Во јапонската кујна, не мешаат премногу производи во едно јадење. Ова е во согласност со правилата за посебна исхрана, која со текот на времето ја докажала својата ефикасност во прекумерна тежина. 
 8. Јапонците сакаат да јадат свежо овошје и зеленчук, ова е нивниот начин да добијат доволно минерали и витамини во нивната природна форма.
 9. Кога готват и служат, Јапонците користат мали садови од мала големина кои не дозволуваат делови да бидат преполни. Уште еден пристап кон прејадување! 
 10. Јапонците јадат полека, ја џвакаат нивната храна долго и секогаш во релаксиран амбиент. Оваа лекција е една од првите на кои што ги учат своите деца.