Финска 6 години по ред е најсреќна земја во светот: Овие нешта Финците ги прават поинаку од нас

Финска шеста година по ред е прогласена за најсреќна земја во светот. Што прават тие толку поинаку од нас?

Веројатно ви е смачено да слушате како луѓето во некои скандинавски земји живеат посреќно од нас. Овој пат повторно е Финска, која неодамна е прогласена за земја во која луѓето се најсреќни. Како точно се мери среќата на тие 5,5 милиони луѓе кои живеат таму? Кои се параметрите?

Светскиот извештај за среќа, кој сега е во својата 11-та година, се заснова на сопствената проценка на луѓето за нивната среќа, како и на економски и социјални податоци. Жителите се оценуваат себеси колку се среќни на скала од нула до десет, врз основа на просек во период од три години. Данска годинава е зад Финска, а потоа следат Исланд, Израел и Холандија.

Па дури и ако таквите извештаи ве нервираат затоа што условите за живот во Финска и Македонија се неспоредливи, има работи што ги прават Финците и може да се применат во секоја средина.

Финските експерти за ментално здравје споделуваат зошто мислат дека луѓето во нивната земја се посреќни и како можете сами да искористите некои од тие навики.

Јас сум психолог во најсреќната земја во светот: Три работи што не ги правиме никогаш

Тие се помалку подготвени да лажат за своите емоции

Во повеќето земји, на едноставното прашање „како си“ луѓето одговараат „добро“ или тоа „добро“ и се очекува. Ако дадете премногу детали за вашите проблеми, на соговорниот ќе му биде непријатно или ќе го оптоварува. Во Финска, сепак, има многу помалку задолжителна позитивност.

„Постои поголема толеранција кога велите „тоа не е во ред“ или „не се чувствувам добро“, вели Мери Ларивара, една од директорите во MIELI Mental Health Финска.

Таа мисли дека емоционалната искреност може да биде она што придонесува за целокупната среќа на Финска.

Сè на сè, знаеме дека затворањето на емоциите не ви носи ништо добро. Веројатно ќе се чувствувате преоптоварени, погрешно разбрани, па дури и малку заробени. Некои студии велат дека задржувањето на емоциите може да ја отстрани и социјалната поврзаност и е поврзано со раната смрт.

Рамнотежата помеѓу работата и животот е приоритет

Луѓето во Финска работат напорно, но нивното работно време е генерално разумно, што значи дека повеќето луѓе имаат добар баланс помеѓу работата и животот.

„Тоа ви дава време да се опуштите во секојдневниот живот и ви дава време да се грижите за себе“, вели Ларивара.

Луѓето имаат време за други активности освен за работа, забележува Мирка Хинтсанен, професорка по психологија од Финска. Јухо Сари, декан на Факултетот на катедрата за општествени науки, додаде дека повеќето луѓе исто така не патуваат многу до работа и дома, што исто така придонесува за нивното ниво на среќа бидејќи имаат повеќе слободно време во текот на денот.

Природата е лесно достапна и блиску до нив

Сите тројца експерти споменати погоре зборуваа и за важната улога на природата во животот и среќата на многу луѓе во Финска.

Оваа земја има правило познато како „Сечие право“, кое им овозможува на луѓето бесплатно да ја користат речиси секоја шума, езеро и брег, со почит кон природата. Тоа значи дека активностите како кампување, берење растенија и печурки, пливање, планинарење, јавање и скијање се бесплатни на јавните површини.

Во Финска секогаш сте блиску до природата, без разлика дали сте во некој од големите градови или живеете во мал град. Природата е насекаде.

„Постојат студии дека природата всушност го намалува стресот и исто така е поврзана со среќата - кога имате помалку стрес, полесно е да бидете среќни“, истакна Хинтсанен. Така, прошетката во блискиот парк може да ви помогне да го насочите овој фински совет за среќа.

Се охрабрува учењето нови вештини

„Навистина сакаме да еволуираме и учењето нови работи е добро за вашето ментално здравје“, вели Ларивара. Таа нагласува дека тоа не мора да значи учење нов јазик или нешто друго напорно. Станува збор за поедноставни работи како пробување нов рецепт или одење на часови за едрење.

Финска има голем број на здруженија каде што луѓето можат да прават хоби заедно - од јога до часови по керамика. Исто така, евтино е да се приклучите на овие здруженија каде што луѓето можат да научат нови работи.

Покрај тоа, учењето нови работи помага вашето време да помине позначајно. Кога ќе излезете од секојдневната рутина и ќе погледнете наназад на минатиот месец или година, ќе почувствувате дека тие денови сте ги искористиле максимално.

Општество со голема доверба

„Финска е мала земја и луѓето градат мрежи меѓу различни поединци и постои она што се нарекува „моќта на слабите врски““, вели Сари.

Инвестирањето во вашите социјални односи игра голема улога во среќата, велат експертите.

„Има многу истражувања кои велат дека ослободувањето од осаменоста е една од најважните работи кога станува збор за среќно чувство“, вели Сари. Всушност, една студија од 2021 година вели дека „чувството на осаменост е еден од најсилните негативни предвидувачи за задоволството од животот“, а блиските односи со другите се од суштинско значење за исполнет живот.

За да го зголемите целокупното чувство на задоволство, поминете време со пријателите и семејството кои ве исполнуваат. Негувајте ги тие врски и луѓе и продолжете да градите нови.

Во Финска луѓето чувствуваат задоволство, а не огромна среќа

„Претпоставувам дека културно во Финска среќата не мора да значи таа многу интензивна емоција на среќа“. Нашиот концепт повеќе личи на постојано чувство на задоволство од вашиот живот“, вели Ларивара.

Тоа е тивко чувство, а експертите истакнуваат дека можеби е полесно да се биде среќен на тој начин отколку ако постојано барате интензивни чувства и интензивни искуства на среќа.

Во извештајот за среќа во светот, тие всушност не прашуваат дали луѓето се среќни, туку дали се задоволни со својот живот.

Наместо да плачете за еуфорија, можете да се обидете да барате работи во вашиот живот што ќе ве натераат да се чувствувате задоволни, без разлика дали тоа е добро кафе или сигурен автомобил кој никогаш не се расипува иако е стар.

Важно е да се запамети дека и надворешните фактори влијаат на среќата

„Мислам дека во западната култура често зборуваме за среќа, дека одговорноста на поединецот е да го живее својот живот среќно. Имаме илузија дека ако правиш се како што треба, тогаш си среќен, а тоа е исклучиво ваша одговорност“, рече Хинтсанен.

Таа објаснува дека има одредена вистина во ова, но не е само поединецот кој ја контролира својата среќа – туку и околината, животните околности и одлуките во општеството.

Тоа значи дека, на пример, ако сте учител и вашата локална област ги намалува платите за сите наставници, тоа веројатно ќе влијае на вашата среќа. Но, одлуката за намалување на платите е надвор од ваша контрола. Значи, колку и да е важно да се обидете да правите работи кои влијаат на вашето расположение, не се работи само за вас.

Среќата не е само одговорност на поединецот и секој треба да го запомни тоа. Важни се и други работи на кои често немаме никакво влијание.