Марковиќ го изгубија својот син единец: Потресна исповед на скршена мајка

Почина Леон Марковиќ од Задар кој беше роден со ТАР синдром, и беше единствениот во Хрватска со оваа дијагноза, и му беше потребен третман во САД.

Организирани се бројни хуманитарни активности за да се соберат 157.000 долари за трошоците за операција и терапија на бебето.

Мајката на Леон, Катарина, напиша потресна објава во Фејсбук, во која пишува дека за смртта на Леон придонела нејзината и непретпазливоста на нејзиниот сопруг, како и рамнодушноста на другите луѓе околу него, како и неговите лекари.

- Зошто го изгубивме нашиот син Леон, нашиот мал ТАР? Поминаа петнаесет дена од смртта на нашиот син, не можев да напишам ништо од гнев и тага, но тоа не поминува. Поминаа петнаесет дена откако брзата болест и бактерија го изеде Леон од внатре - и зошто?

Затоа не знаевме како да го заштитиме, бидејќи докторот од Сплит процени дека со температура од 40,3 степени не треба ни да му испитаме крв, ни ништо, но да си одиме дома. Девет и пол месеци се грижевме за дезинфекција на рацете, нема непотребно бакнување нема изложеност на луѓе, а потоа за неколку дена се се смени. Се организираа турнири за Леон, секој сакаше да помогне, а за тоа ние сме многу благодарни, го однесовме за луѓето да го видат и тука направивме голема грешка, бидејќи не сметавме на некои постапки, ние не сметавме на неколку глупави луѓе - пишува Катарина.

Таа е лута на сите оние луѓе кои без прашање го бакнале и прегрнале Леон, кој имаше ослабнат имунитет, па затоа лесно му пренеле бактерија.

- Две години, се обидувавме да добиеме дете, за по девет и пол месеци да останеме без нашиот син. Не разбирам зошто го заслуживме ова, зошто Леон мораше да си оди и тоа на таков болен начин? Ако некој може да научи нешто од ова, нека го прочита ова. Не дозволувајте другите да ги бакнуваат вашите деца и да им пристапат без ваша дозвола - додава.

Таа воедно им се заблагодарува на сите за поддршката, се извинува за гневното писмо, но вели дека тагата и гневот никогаш нема да поминат.

- Се надеваме дека Леон ќе ни прости дека не го заштитевме доволно и дека не знаевме подобро. Се надевам дека сега веќе не го повредува ништо и дека ќе помине само момент пред нашето повторно обединување и заедничка вечност. Те сакаме најмногу, и постојано размислуваме за тебе. Сине, наш единствен те сакаат мама и тато, убаво спиј, љубов наша- го завршува своето отворено писмо, мајката на Леон.

Фото: Фејсбук- Катарина Марковиќ