Престанете да го жалите мојот сопруг затоа што нема син

Даниеле Ричи е мајка на две девојчиња и трета е на пат. За „Scarymommy“, таа напиша приказна за стереотипите со кои се соочува нејзиниот сопруг како татко  „само“ на девојчиња.

"Сирот твој сопруг". "Дали ќе сè обидувате уште за да добиете син ??" "Женско повторно?! Среќно, човече!" 

Вистина. Ја очекуваме нашата трета девојка, и ова се само некои од прашањата што ни доаѓаат - претежно на штета на мојот сопруг. Разбирам. Знам дека овие коментари се наменети како шеги и лесен сарказам, но реалноста е дека ова е реакцијата што ја добиваме од скоро сите со кои разговаравме. Ова е смешно за мојот сопруг, но би сакала да го исправам тоа како што треба.

Мојот сирот сопруг? Обидете се со мојот супер среќен сопруг. Кој не би сакал да биде опкружен со толку силни, убави жени ?! Да бидеме сериозни, има многу придобивки од тоа да се биде татко на девојче.

Мојот сопруг пораснал во семејство со пет момчиња и една девојка. Да се ​​биде дел од женско семејство може да му е непозната територија, но тој се сноѓа како вистински професионалец. Тој ќе каже за самиот себеси дека не е чувствителен тип, и ако тоа е вистина, тогаш да се биде татко на девојче го направи подобар сопруг и подобра личност. Открив дека тој бил повеќе разбирлив, трпелив и емпатичен. Не велам дека тие вештини не би дошле ако имавме момче, но девојчињата го натераа да размислува од гледна точка на која не е навикнат. Дали ќе имаме повеќе деца? Можеби. Дали е тоа затоа што сакаме момче? Апсолутно не! Две работи многу ме иритираат за тоа.

Прво, луѓето што коментираат за нас веројатно не ја знаат нашата состојба кога станува збор за бременост. Што ако имам проблем да забременам? Што ако не можеме да имаме повеќе деца? Досега бевме благословени со здрави бремености и бебиња, но многу други луѓе не се, и никогаш не знаете што може да инспирира вашиот невин коментар.

Второ, не е мојот сопруг  исклучиво подложен на принцези и розова боја. Во дневната соба правеа класични рок-концерти и (за моја жал) гледаа многу борби и истите ги вежбаа на татко им.

На маж ми не му треба „среќа“ за да продолжи да биде неверојатен татко на своите девојчиња. Доброто родителство е вештина и јас лично мислам дека поминува добро со првите две. Го гледав како научи да лакира нокти,  тој ги научи стиховите на секоја песна од анимираниот филм Убавицата и ѕверот (иако можеби тоа не го признава), а мислам дека е прилично „приврзан“ за Фрозен.

Мојот сопруг стана доста добар во разликувањето на лажните солзи од вистинските и знае како да каже не на „Тато. Те молам“. Од ден на ден, учиме и секое воспитување е единствен родителски пристап. Да, веќе имаме две девојчиња, но не, нивните личности не се воопшто слични. Она што функционира добро со едно дете може да не работи со друго. Мојот сопруг научи кога треба да се гушка и кога само да земе длабок здив.

Но, погодете што? Тепачки? Излив на гнев? Дилеми со оброци? Тие не се специфични за родови проблеми. Ова се проблеми со кои секој родител би можел да се соочи со кое било дете. Значи, можеби ќе имаме среќа да играме бинго, но кога станува збор за родителство, ќе се фокусираме на вештини и многу љубов. Конечно, ако сте еден од оние луѓе кои се пошегуваа за оваа бременост, тоа е во ред; ти простуваме Ова во никој случај не е наменето да биде напад врз вас или вашата пријателска шега. Знаеме дека сме опкружени со многу луѓе кои се толку среќни за нас и го поддржуваат нашето семејство. И додека чекаме нашата трета девојка да го запознае овој свет, само треба да знаете дека мојот сопруг ќе биде добро. Всушност, мислам дека тој ќе биде повеќе од добро. И ако на „сиромашниот човек“ му треба пауза од забавите со чајот, можете да го однесете на пиво.