Шест прашања што можат да ви го променат животот

Бараме одговори секој ден, но се чини дека малку размислуваме за прашањата. Правото прашање во вистинско време може да го промени текот на настаните, како ние постапуваме. Денес, споделуваме со вас 6 прашања што можат да ви го променат животот.


Со кого го поминувате времето?

Луѓето околу нас влијаат врз нашите ставови, постапки и расположение. Честопати без да сме сбвесни за тоа. Размислете за вашите колеги, со кои сте поблиски, за роднините, за пријателите. Кога сте во вашата околина, чувствувате поддршка, инспирација, пријатни емоции или токму спротивното? Вашиот живот е како неговото опкружување, па затоа мудро избирајте кому ќе му дадете време и енергија.


Дали можам да го контролирам, зависи од мене?

Ние трошиме енергија, време и нерви во обидот да ги смениме настаните што не зависат од нас, ги предвидуваме и се грижиме за нешта што може да не се случат и наместо тоа ги одминуваме можностите во моментот. Она што зависи од нас се нашите постапки, мисли, чувства. Остатокот не може да се контролира.


Како изгледа  вашиот убав ден?

Ако немате идеја како изгледа вашиот ден, што во денот прави да се насмевнете, да се чувствувате подобро, тогаш како ќе ја планирате иднината? Како ќе знаете кои се позитивните работи што ви се случиле.


Што ми недостасува, кога ќе изберам да се грижам или да се плашам?

Кога се грижите за нешто специфично, запрашајте се „Што да одберам да не го гледам сега?“ Кога има некои пречки напред, тие нè прават емотивни. Единствениот начин да се справите со нив е да ги задржите овие расејувачки емоции под контрола. Да останеме стабилни без оглед на надворешните настани. Кога сме исплашени, ни недостасуваат важните работи што ни претстојат.


Која е најважната работа за вас?

Ова прашање е важно и може да ви го промени животот или барем вашиот став кон себе. Може да ви помогне да преземете вистински чекори.

Важно е да не се лажете себеси кога одговарате на прашањето, затоа што на овој начин нема да бидете објективни во она што е важно за вас и она што на прво место го ставате како должност. Верувањето дека сте на вистинскиот пат ја збогатува вашата самодоверба.


Дали е ова навистина важно?

Прашање што е убаво да се запрашаме кога сме разочарани. Тогаш, имаме тенденција да додаваме вредност на луѓето, и на настаните и да ги направиме позначајни отколку што се. Ова природно ја зголемува нашата напнатост, може да влијае на нашата самодоверба и нашата мотивација.