Жена од Македонска Каменица полни 101 година: Таа има свој рецепт за долговечност

Во селото Дулица  на 5 километри од Македонска Каменица живее Пракса Златкова, жената која в петок ќе наполни 101 година, и ќе навлезе во 102-та година од својот живот.

Таа е најстар жител во општината, но сигурно е и меѓу најстарите во земјава. Нејзиниот внук Оливер Стојковски вели дека таа е долговечна затоа што живеела здрав живот на село, јадела здрава храна, се занимавала со земјоделство, и за разлика од денешните генерации кои се изложени на стрес, таа имала поспокоен живот. Родила пет деца, а денес има многу внуци, но и правнуци.

Целата приказна за Пракса Златкова, прочитајте ја на Фактор.мк