Денеска е светски ден на самците

Денеска  е светскиот дем на самците, односно оние што моментот живеат „сингл“. Датата е избрана поради симболиката на бројот 1.

11.11. последниве години стана најголемиот онлајн и офлајн ден за шопинг во светот, особено во некои американски држави.

Овој ден подеднакво го одбележуваат и мажите и жените, а еден од најпопуларните начини се  „средебите на слепо“ на кои самците се обидуваат да си го сменат статусот.

Денот на самците е особено актуелен во Кина, каде изминативе години на тој ден за 24 часа се трошат рекордни 25 милијарди долари на шопинг и други активности, што е своевиден рекорд.

Овој ден како ден за шопинг полека се презема и од македонските брендови кои нудат попусти на  на овој ден.