Ги повредивме нашите родители без да бидеме свесни за тоа

Занемарувајќи ги, не ги прашуваме за нивното здравје ...

Десет начини на кои ги повредуваме родителите без често да сме свесни за тоа ...


1.  Ги игнорираме

Имаме сега свое семејство. Имаме деца, работни места, одговорности. Животот продолжува и натаму и веќе две недели некако немаме време да им се јавиме на родителите. За жал во некои ситуации кај некои семејства, родителите ги посетуваат само по два пати годишно, а понекогаш и само еднаш во годината. Внимавајте, ако не одите кај нив денес, можеби е доцна утре.


2. Ние кажуваме работи што ги навредуваат

Еве неколку фрази што ги навредуваат нашите родители: „Те мразам“, „Досаден си“, „Престани да се жалиш“, „Престани да ме бараш постојано на телефопн, имам многу обврски и свои крижи“ итн.


3. Не се распрашуваме за нивното здравје

Има такви родители кои постојано се жалат дека не се добри со здравјето. Од друга страна, 50% од нив страдаат од болка и никогаш не се жалат. Прашајте ги за нивото здравје, затоа што можеби ќе можете да им помогнете, ако не со правилен совет или со соодветна грижа, ќе им олесните само со слушање на нив.


4. Вие не им помагате финансиски

Повеќето пензионери живеат на работ на сиромаштија. Ако немате доволно пари за да им помогнете финансиски, тогаш можете да им купете храна, да купите огревно дрво итн. Тие се ваша одговорност, како што бевте нивна вие до вчера.


5. Не одете на семејни собири, прослави, родендени

Вие сте им најблиски од сите нивни роднини и пријастели и тие веројатно чекаат да дојдете.. Затоа откажете ја вашата деловна средба, одморете го денот и посетете ги родителите.


6. Вие не ги почитувате и никогаш не им се заблагодарувате

Се смета за грев ако се прецениме додека ги потценуваме другите. Најмногу и должиме на мајката што ни го дала животот.

Ќе бидеме деца, сè додека нашите родители се живи: Годините немаат никаква врска со тоа!


7. Ние криеме информации за вашиот приватен живот од родителите

Ако премногу често ја кажувате фразата, "мамо, тоа не е твоја работа!" тогаш некаде мора да грешите. Не мора да разкажувате до  детали, но мора да ги известите родителите за основните детали од вашиот живот.


8. Ние не сме трпеливи со нив

Тие заслужуваат најмногу трпеливост од нас. Запомнете: тие ве научија како да пешачите, јадете, разговарате, како да возите велосипед, да  пливате .... Колку биле трпеливи ...


9. Вие не создавате спомени за нив

Фотографирајте ги колку што можете. Кога се смеат, кога се тажни, кога мислат, кога ги гушкаат внуците ... Утре ќе ги имате само тие фотографии.


10. Вие се однесувате кон нив како да се мали деца

Тие не се деца и имаат поголемо животно искуство од вас. Почитувајте ги и почитувајте ги нивните одлуки.