Никогаш не фрлајте лушпа од јаболка: Ефективно искористете ја во домот на четири начини

Корисна е за чистење, освежување и превенција.

Лушпата од јаболко содржи многу хранливи материи, затоа се препорачува да не се фрла, туку да се јаде. Меѓутоа, ако навистина не ви се допаѓа овој дел од сочното овошје, или при подготвка на колачи, кората ви е само вишок, еве како можете да ја користите ефективно.

Направете желе или чипс 
Јаболката е полна со антиоксиданти, особено во лушпата. Всушност, скоро половина од витамин Ц во јаболко се наоѓа во неговата кора. Дозата на антиоксиданти можете да ја добиете за појадок со желе направен од кора или дури и чипс од кора. Сè што треба да направите е да посипете парчиња кора од јаболко со малку вода, шеќер и цимет. Наредете ги на плех обложен со хартија за печење и печете во рерна загреана на 150°C додека не станат крцкави (вртете ги повремено).

Исчистете ги садовите
Алуминиумските контејнери со кора од јаболка лесно се чистат, бидејќи содржи киселини кои раствораат нечистотии. Зовријте кора од јаболко и оставете ги да се крчкаат во садот што сакате да го исчистите 20-30 минути. Нечистотијата треба да исчезне.

Направете чај
Ова е најдобриот начин да извлечете многу антиоксиданти од кора од јаболко, без шеќер. Потребна ви е кора од јаболко, 3 до 4 чаши вода, половина лажичка цимет, 1 лажица мед и 1 лажица сок од лимон. Ставете ги сите состојки во садот, освен медот и варете ги околу 15 минути. Додадете мед и имате совршено здрав пијалок.

Освежете го воздухот
Јаболката и циметот се омилени мириси во домаќинството кај многу луѓе. Гответе кора од јаболка, цимет, ѓумбир и лимон. Оставете да испари додека мирисот се шири низ куќата.

извор:glossy.espreso.rs