Во оваа храна има голема концентрација на жива- предупредува доктор Чибишев: Алармот вклучен од европски институции
![](/media/main/2025/02/20250212091916.jpg)
Европските институции за контрола и безбедност на храната алармираат за присутна голема концетрација на жива во конзервирана риба-туна и повикуваат на внимателност и построги контроли на храната која се увезува во земјите на ЕУ, пишува до јавноста преку социјалните мрежи доктор Андон Чибишев, повикувајќи се на европските медиуми.
Како што наведува тој, во некои примероци имало дури 13 пати повисока концентрација на жива од дозволената.
„Живата е тежок метал чии соединенија внесувани во организмот можат да предизвикаат тешки неповратни оштетувања на централниот нервен систем, бубрезите и коскената срцевина. Депонирани во човечкиот организам можат таму да останат со години. Предизвикуваат сериозни оштетувања на мозокот и периферните нерви, компромитирање на функцијата на бубрезите и пореметување во циклусот на зреење на клетките од крвната лоза. Особено се опасни кај мали деца и трудници“, стои во објавата на докторот кој упати повик до македонските институции задолжени за безбедност на храната на внимателност.
Германските медиуми , односно iamexpat.de пренесува една неодамнешна студија на една француска невладина организација покажала дека конзервираната туна што се продава во пет европски земји содржи прекумерни количини жива што претставува ризик за јавното здравје.Туната што се продава во Германија има висока содржина на жива
Студијата на француската невладина организација Блум, која анализирала 148 лименки туна продадени во Германија, Англија, Шпанија, Франција и Италија, покажала дека сите анализирани производи содржат жива.
Конзерви туна продадени во Германија беа собрани во Берлин, Хамбург и Минхен. 17 лименки содржеле од 0 до 0,3 милиграми жива на килограм туна (мг/кг), три содржеле од 0,3 до 0,5 мг/кг, осум содржеле од 0,5 до 1 мг/кг и две содржеле повеќе од 1 мг/кг. Живата станува два до три пати поконцентрирана кога туната се готви и конзервира.
Границата за жива за туна што се продава во Европската унија е 2 mg по свежа тежина на туна. ЕУ, исто така, има построга, општа граница на жива за другите видови риби, поставена на 0,3 mg/kg. 57 отсто од 148 анализирани лименки ја надминале оваа граница.
Зошто е дозволено повеќе жива во туната?
Туната е најпродаваната риба во Европа и просечниот Европеец троши над 2,8 кг туна годишно. Според Блум, максималната граница на жива дозволена во туната што се продава во ЕУ не се заснова на грижи за јавното здравје, туку на заштита на профитот.
„Бидејќи измерените нивоа на жива генерално се помали од 0,5 mg/kg, стандардот е поставен на 0,5 mg/kg“, се вели во извештајот, „што е речиси невозможно да се надмине“.
Блум тврди дека доколку ЕУ ја примени најниската максимална концентрација на жива дозволена за производи од морска храна генерално, 0,3 mg/kg, за туната, „повеќе од половина од сета конзервирана туна ќе биде забранета за продажба“.
Во одговорот до Euronews Health, Европската комисија рече дека „максималните нивоа на жива во храната се утврдени врз основа на податоците што ги имаме за вистинската, реална појава на жива во храната. Тоа го правиме со следење на производите што се пласираат на пазарот, земајќи го предвид принципот „Колку што е разумно достижно“ кога производителите користат добри практики“.
Зошто е опасно да се јаде туна која содржи жива?
Вулканските ерупции и шумските пожари ја прават живата природен дел од нашиот екосистем, но согорувањето на фосилните горива и согорувањето на отпадот значи дека две третини од живата е резултат на човечките активности.
Кога туната јаде друга риба, тие ја акумулираат живата пронајдена во нивниот плен, која се акумулира во месото од туна со текот на времето. Океанските бактерии значи дека оваа жива се развива во метилжива.
Метилживата е невротоксин кој, според Меѓународната агенција за истражување на ракот (IARC), е потенцијално канцероген. Кога јадеме храна богата со жива, малите дози почнуваат да се акумулираат. Кога се акумулира, живата поминува во крвотокот и може да влијае на невролошкиот развој на фетусите и децата. Возрасните може да се соочат со проблеми кои влијаат на нивниот нервен, кардиоваскуларен и имунолошки систем.
По нивните наоди, Блум сега започна меѓународна петиција со која бара од 10-те најголеми европски супермаркети, вклучувајќи ги Edeka, Rewe, Aldi и Lidl, да ги отстранат производите од туна кои содржат над 0,3 милиграми жива по килограм туна.