Стефан секој ден ја вози Анѓелика по 3 км во инвалидка количка: Нивната приказна ги топи и најстудените срца

Стефан Милијашевиќ (77) од Гламочани кај Србац ја вози својата седумдесет годишна сопруга Анѓелка до селската амбуланта во инвалидска количка, која е оддалечена 2,5 километри од нивната куќа.

Стефан имаше среќа што времето беше убаво, бидејќи, вели тој, во случај на лошо време, ќе морал да плати 10 марки за медицинската сестра да дојде во нивната куќа да ја види болната Анѓелка и да и направи преврска, а тоа честопати го правел во изминатите 8 месеци. 

„Мојата сопруга веќе долго време страдаше од дијабетес, а по повредата на ногата сè започна да се влошува. Прстите и дел од стапалата и се отстранети, но опоравувањето е тешко, таа стана неподвижна и кој знае што ќе се случи понатаму“, вели загрижениот Стефан.

Нема блиски роднини да му помагаат, а тој живее со мала пензија заработена во Хрватска, која едвај може да покрие скапи лекови, како за неговата сопруга, така и за него, чие здравје е исто така многу нарушено.

Тие немаат деца, немаат друга поддршка, а годините и болеста ги притиска. Тие се неизмерно благодарни на Нена Адрал од Бардача, која им подари инвалидска количка оставена од нејзиниот покоен сопруг.

„Инвалидската количка ми доаѓа како автомобил. Тоа е голема помош и многу и благодарам на госпоѓа Нена“, вели Стефан, кој патем, стоички ги трпи своите проблеми и прави сè за да и го олесни животот на сопругата.

Тој не бара милостина, но секоја помош би била добредојдена. Можеби разбирањето на локалното население би можело да биде поголемо, како и на Центарот за социјална работа во Србац.


Фото:Printscreen

Можеби ќе ве интересира:

14 години чекавме точна дијагноза: Гордана за семејната голгота со ретката болест - Алпорт синдром